Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Augusztus 10. 13:17, szerda | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Már kérhető a NAV-tól az egyszerűsített részletfizetés

Már kérhető a NAV-tól az egyszerűsített részletfizetés

Július elsejétől kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az egyszerűsített részletfizetést a legfeljebb kétszázezer forint adótartozással rendelkező magánszemélyek, ha nem vállalkozók és nem kötelezettek áfa fizetésére.

Az évente egyszer igénybe vehető, költségmentes kérelem révén automatikusan jár nekik a legfeljebb hat havi pótlékmentes részletfizetés.

Győr-Moson-Sopron megyében már a változások hatályba lépése előtt is élénk volt az érdeklődés, azóta pedig több adózó már élt is a törvény által biztosított új, egyszerűbb lehetőséggel. A NAV az automatikus részletfizetési kedvezményt kérőknél ugyanis nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például a fizetési nehézség fennállását, vagyis az adózó jövedelmi helyzetét. Azoknak a magánszemélyeknek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek általános forgalmi adó fizetésére, évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal a legfeljebb kétszázezer forintos adótartozásra a maximum hat havi pótlékmentes részletfizetést, ehhez mindössze egy kérelmet kell benyújtani.

A NAV honlapjáról, a Letöltések – Egyéb menüpontból elérhető automatikus részletfizetési kérelem beküldhető postán vagy személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatain, az Ügyfélkapuval rendelkezők pedig elektronikusan is továbbíthatják kérelmüket a FAM01-es nyomtatványon.

Fontos odafigyelni a befizetési határidőkre, mivel ha az adózó az esedékes részletet nem fizeti be időben, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

Ha az adózó nem jogosult az automatikus részletfizetési kedvezmény igénybevételére, lehetősége van az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést kérnie, mellyel kapcsolatban a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.