Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Március 22. 13:15, kedd | Helyi

Még ebben az évben 13 elektromos busz érkezik Győrbe

Még ebben az évben 13 elektromos busz érkezik Győrbe

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban.

Az első negyven alternatív meghajtású jármű részben már forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, most pedig lezárult további hatvan autóbusz beszerzési eljárása is, így Győrben 13 db BYD K9UD típusú zöldbusz korszerűsíti még ez évben a helyi járműállományt.

A Volánbusz a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében 2021-ben a társaság összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban.

A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról tavaly júliusban kötött megállapodást, majd a Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszokat szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte. 2022. március elejére lezárult tíz töltőoszlop kiépítése a társaság Hunyadi úti telephelyén és menetrend szerinti forgalomba állt az első tíz jármű a Budakeszit érintő agglomerációs autóbuszvonalakon. Az elkövetkező hónapokban a további harminc zöldbusz is megkezdi szolgálatát, ami Budaörs és Törökbálint térségében is jelentős előrelépést jelent az utaskiszolgálás színvonalában.

A Volánbusz a Zöld Busz Program további hat, elektromos autóbuszok és kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzésére kiírt pályázatán szerepelt sikerrel, ennek köszönhetően Székesfehérváron 12 db, Győrben 13 db, Zalaegerszegen 11 db, Egerben 6 db, Szolnokon 10 db, Szegeden 8 db zöldbusz állhat forgalomba.

A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből az elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.