Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2021. November 07. 07:15, vasárnap | Helyi

Még mielőtt beköszönt a kemény tél, tisztázzunk valamit: a levegőt!

Még mielőtt beköszönt a kemény tél, tisztázzunk valamit: a levegőt!

Ragyogó őszi idő és szokatlanul meleg októberi délutánok jellemzik 2021 utolsó negyedévét, de az éjszakáink már fagyosak.

Idén is október közepén vette kezdetét a fűtési szezon hazánkban, melynek sokan még mindig rossz állapotú hőszigeteléssel és fűtési rendszerrel vágtak neki. Vidéken pedig a legnagyobb gondot a környezetszennyező anyagok égetése okozza.

FALURA KÖLTÖZTÜNK, HOGY A GYEREK FRISS LEVEGŐT SZÍVJON, MÉGIS VAN OLYAN NAP, HOGY AZ ABLAKOT SEM MERJÜK KINYITNI

-ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket olvastunk a közösségi média felületén.

Tagadhatatlan, hogy sok családi házban a fűtéshez még mindig vegyes tüzelésű kazánt használnak, és nem csak a falvakban. A környezetvédőkhöz ezernyi panasz érkezik a városlakókat érintő bűz és füst miatt. Az ugyan igaz, hogy a széntüzelés már nem sláger, szinte teljesen kiszorult a piacról, de még így is sokan – legtöbben kényszerből – szeméttel, rongyokkal és műanyag hulladékokkal oldják meg tüzelő kérdését. Ez pedig veszélyes és nem mellesleg, súlyos következménnyel járhat!

Kényszer vagy tudatlanság?

Erős túlzás az állítani, hogy csak a rászorulók tüzelnek el bármit, amit találnak. Az építési hulladék, illetve a szemét égetése sok esetben a tudatlanságra és a nemtörődömségre vezethető vissza.

A jelenleg hatályos, a levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében – a kezeletlen fa és a papír kivételével – hulladékot nyílt színen, vagy tüzelőberendezésben égetni tilos!

A helytelen lakossági tüzelésnek köszönhetően pedig drasztikusan romlik a levegő minősége. Az emberek nagy része még mindig megvan győződve róla, hogy a közlekedés és az ipar következében kerül szállópor a levegőbe, de az igazság az, hogy ez csak 30 százalékban járul hozzá a szállópor kibocsátáshoz. Sajnos még mindig a lakossági fűtés a legnagyobb ludas.

Mit tehetünk tehát, ha a szomszédban épp nem pápát választanak, mégis folyamatosan füstöl?

Célszerű először jó szomszéd módjára átbeszélni a problémát. A legtöbben még mindig nem tudják, mit szabad és mik azok az anyagok, melyeket tilos a tűzre dobni. Azt is érdemes finoman tisztázni vele, hogy a jogszabály nem tudása nem mentesít senkit a felelőség alól. Ha viszont a józan ész és a racionális érvelésünk mégsem diadalmaskodik, akkor a tettek mezejére kell lépnünk, mert ezt a harcot nem lehet megvívni a fotelből. Ebben az esetben bejelentést az illetékes kormányhivatal járási hivatalában lehet tenni, a környezetvédelmi hatóságok pedig kivizsgálják az esetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 07:09, vasárnap | Helyi

Olvasónk kapott választ Hugoo-ra

Az egyik győri Facebook-csoportban párbeszéd kezdődött arról, hogy az EYOF-kabalafigura, Hugoo hova tűnt, illetve a mostani formájában hiányzik-e még győrieknek.

2024. Július 13. 09:13, szombat | Helyi

Hőgutát is okozhat a tartós káníkula

Nem enged szorításából a kánikula. A legtöbb embert megviseli a tartós hőhullám, és ha nem védekezünk a meleg ellen, a szervezet a legváltozatosabb módon jelezheti, hogy valami nincs rendben.

2024. Július 13. 08:14, szombat | Helyi

Raklapokból építettek múzeumot a gyerekek

Az Eiffel-torony kicsinyített mását is elkészítették a gyerekek a Generációk Háza raklapos táborában.

2024. Július 13. 07:14, szombat | Helyi

Hugoo-ra várva: van, akinek hiányzik az EYOF jelképes kabalafigurája

Ugyan nem most, hanem már hónapokkal ezelőtt elvitték helyéről Hugoo-t, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál jelképét az olimpiai sportpark bejáratától