Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Március 01. 08:36, csütörtök | Helyi

Megújul a 400 éves győri Múzeumpatika

Megújul a 400 éves győri Múzeumpatika

Megújul a közel 400 éves győri Széchényi Múzeumpatika, valamint a Szent Mór Bencés Perjelség épülete. A Modern kolostorok program keretében 568 ezer euróból valósulhat meg a beruházás.

Szerdán a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tartott projektindító sajtótájékoztatón Sárai-Szabó Kelemen perjel, templomigazgató elmondta: Modern kolostorok címmel sikeresen pályázott az Interreg Szlovákia-Magyarország pályázati kiírásban a győri Szent Mór Bencés Perjelség és Somorja város önkormányzata.

A Modern kolostorok pályázat nyitórendezvényén részt vett Simon Róbert Balázs a Miniszterelnökség megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára, országyűlési képviselő is.

"Egy kolostorról minden eszünkbe jut, csak az nem, hogy modern. Komor alakok gyertyafényben kódexet másolnak, gregorián dallamokat énekelnek és nem érdekli őket a világ haladása – sokakban ez a kép él a monostorról és a benne élőkről. A pályázattal ezt a képet akarjuk lerombolni és megmutatni, hogy a mai szerzetesek is követik a világot, a világból azt a jót, ami valódi értéket közvetít." – hangsúlyozta Sárai-Szabó Kelemen.

A pályázat keretében Győrben felújítják a Széchényi Múzeumpatikát, restaurálják a freskóit, kicserélik a padlózatát, modernizálják a világítását és új pulttal látják el. A gyógyszertár előterében interaktív fogadóteret alakítanak ki. Innen indulnak majd a vezetett túrák, amely során a vendégek megismerhetik a rendházat, a templomot. A kolostorban felújítják a szerzetesi ebédlőket, restaurálják a freskókat. A festési, restaurátori helyreállítás mellett építészeti és műszaki felújítások is megtörténnek.

A projekt győri költsége 568 ezer euró, melynek 85%-a uniós forrás, 10%-a állami támogatás és 5%-a az önrész. A felújítás másfél évig tart.

A csallóközi Somorja központjában a Paulánus kolostor újul meg, amely a Nagyboldogasszony plébániatemplom mellett áll. A város tulajdonában lévő Korana épület nem csak megszépül, hanem egy reprezentatív kulturális és idegenforgalmi központtá is válik, a több mint egy milliárd eurós pályázati forrásból.

A közös projekt keretében, az épületek megújításán túl konferenciákat, workshopokat szerveznek, lesz közös kórusfesztivál és a diákok megismerhetik a dunamenti természeti értékeket is.

A két város azt reméli a közös projekttől, hogy általa fejlődik a határon átnyúló regionális turizmus, hogy jelentősen megnövekszik a szomszédos országokból érkező látogatók száma.

Földvári Gabriella írása

Forrás: gyorplusz.hu

Főkép: itthon.hu

Képek: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.