Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2011. Január 22. 08:40, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megyei elismeréseket adtak át a Magyar Kultúra Napján a győri BBMMK-ban

Megyei elismeréseket adtak át a Magyar Kultúra Napján a győri BBMMK-ban

Pénteken a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban tartotta Magyar Kultúra Napi ünnepségét a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. Az eseményen öten vehették át a megye elismeréseit. Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2002-

Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának 2011. évi díjazottjai:

Beregszásziné Nády Mária, nyugalmazott könyvtáros, költő (Mosonmagyaróvár)
Farkas Imre, a „győri mikulás"
Gáncsné Nagy Erzsébet, a megyei könyvtár nyugalmazott igazgató-helyettese
Istvánffy Miklósné, népművelő, a fertőszentmiklósi Művelődési Ház igazgatója
Zemplenszky Gyula, keramikus (Mosonmagyaróvár)

Beregszásziné Nády Mária nyugalmazott könyvtáros, költő, alapítója és vezetője a Mosonmagyaróváron működő Szivárvány Kör művészeti csoportnak. Magánéletében, könyvtárosi és alkotói munkásságában nagy szerep jutott - s jut ma is - a jó könyvnek, az igaz szónak. Első verseit a 90-es évek közepén a Kisalföld című napilap közölte, majd a Littera Nova Kiadó lektora 1996-ban a következőket írta róla: „Művei jelzéses utalások, megfogalmazások, ugyanakkor pontosan dekódolható üzenetek, s a szerző természeti képekbe ágyazott érzelmi, gondolati világát hitelesen tükrözik. Képteremtő ereje a legnagyobbak egy-egy sorát juttatják eszünkbe." Első verseskötete „Két pont között" címmel jelent meg 2000-ben az Alterra Svájci-Magyar Kiadó gondozásában. Hat évvel később - szintén az Alterra Kiadónál - jelent meg második verseskötete „Jelek" címmel, melynek erőssége a kiváló formaérzék és az aforisztikus, epigrammikus tömörség. Végül 2009-ben látott napvilágot harmadik kötete a gyászban fogant, „Könnycseppek fátyolában" című. Számos könyvbemutatója, felolvasó estje volt a városban, a megyében és az országban. Több publikáció és recenzió jelent meg róla és munkásságáról. 2002-ben elnyerte az ACCORDIA nívódíjat esszencia tömörségű verseiért. Beregszásziné Nády Mária a város és a megye kulturális életében betöltött szerepe és a felelősséggel végzett alkotómunkája elismeréseként érdemelte ki a Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának kitüntetését.

****

Farkas Imre 1988 óta fontos szerepet játszik a győri és Győr környéki gyermekek életében. Kitartásának és hitelességének köszönhetően néhány év alatt vált a „Győri Mikulássá". December közeledtével gyermekek ezrei írnak neki levelet, amelyekben verseket, rajzokat, örömteli, vagy éppen szomorú történeteket osztanak meg vele. Személyes találkozóra a Győri Nemzeti Színházban kerül sor minden esztendőben, ahol egy színes kulturális műsor keretében ajándékozza meg a gyermekeket. Ebben a szerepben Farkas Imre eredetisége és hitelessége meggyőző. Szent Miklós legendáját és szellemét, amely az egész Földet meghódította, valódi történelmi bizonyítékokkal párosítva hirdeti. Tevékenységének elismeréseként a nemzetközileg ismert Szent Miklós Béke Világtanács tagjának, majd európai képviselőjének választotta meg. Neki is nagyban köszönhető, hogy 2009-ben a fenti szervezet „Magyarország a Szt. Miklós Béke Országa" címmel tüntette ki hazánkat. Farkas Imre a fenti célok megvalósítása érdekében közhasznú alapítványt hozott létre, amely M-M vonalat is üzemeltet, ahova azóta sok ezer segélyhívás érkezett be az elmúlt évek alatt.

*******

Gáncsné Nagy Erzsébet a Kisfaludy Károly Megye Könyvtár nyugalmazott igazgatóhelyettese. A könyvtáros hivatást választotta és 1970-től nyugdíjazásáig könyvtárosként, illetve közművelődési szakemberként dolgozott. Munkáját szakmai igényességgel, elhivatottsággal, az új szakmai kihívások iránti nyitottsággal végezte. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyetemei diploma és a felsőfokú angol nyelvvizsga megszerzése mellett számos tanfolyamon és továbbképzésen folyamatosan gyarapította szakmai ismereteit. Napi munkája mellett rendszeresen publikált a helyi és az országos szaksajtóban. Angol nyelvtudásának köszönhetően sokat tett a magyar könyvtárügy angol nyelvterületen való megismertetéséért, miként az angol szakmai eredmények hazai terjesztéséért is. Szakmai körökben különösen a Magyar Könyvtáros Egyesület Helyismereti Könyvtárosok Szervezetében végzett tevékenysége ismert, mely szervezetnek egyik alapító, majd elnökségi tagjaként segítette annak munkáját. 2003-ban megírta e szervezet első tíz éves történetét, mely önálló kötetben is megjelent. Szakfelügyelőként segítette a megye települési könyvtárainak munkáját szakmai tanácsaival, jobbító szándékú észrevételeivel. A minőségbiztosítás könyvtári elterjesztésével elősegítette a könyvtárak közötti együttműködést és a könyvtári szolgáltatások színvonalának emelését.

********

Istvánffy Miklósné közel másfél évtizede tölti be Fertőszentmiklós városában a közművelődési munkakört. Óvoda-pedagógusi képesítése mellé a közművelődési és felnőttképzési menedzser képesítést is megszerezte. A művelődési központ élén lelkiismeretesen, szakmai hozzáértéssel és lelkesen végzi közművelődési munkáját, törekedve arra, hogy az intézmény kulturális kínálata széles körű lakossági érdeklődésre tartson számot. Munkája során összefogja a civil szervezeteket, segíti törekvéseiket, felismerve azok közösségformáló erejét. Vezetése alatt a művelődési ház nemcsak külső megjelenésében vált esztétikus intézménnyé, de tartalmában is megújult. Érdeklődése szerteágazó, szinte a művelődés minden területére kiterjed. Munkája során törekszik a folyamatos megújulásra. Ennek érdekében minden lehetőséget, tapasztalatcserét, továbbképzést megragad ismereteinek gyarapítására. Rendkívül kreatív, fáradhatatlan és ötletgazdag. Itthon, vagy akár külföldön megszerzett tapasztalatait, ismereteit hatékonyan alkalmazza munkájában. Rendkívül jó kapcsolatteremtő képességének, szervezőkészségének köszönhetően, szakmai munkája során jelentősen fellendült Fertőszentmiklós város kulturális élete. A kultúra iránti elkötelezettsége és a hosszú évek óta végzett szakmai munkája elismeréseként részesül a Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának kitüntetésében, a 2011. évi Magyar Kultúra Napján.

********

ZEMPLENSZKY GYULA egy fazekas dinasztia ma élő leszármazottja. Az elődök szakmai örökségét adja tovább évtizedek óta a fazekasság iránt érdeklődő fiataloknak, hűen képviselve a népművészet tiszta értékeit. Először 1978-ban, Sopronban mutatkozott be a „Kisalföld népi díszítőművészete" című kiállatáson, amelyet azóta több mint húsz, hazai és külföldi kiállítás követett. Díjak, elismerések sora mutatja, hogy Zemplenszky Gyula népművészi munkássága évtizedek óta magas színvonalat képvisel. Legfontosabb szakmai elismerései között meg kell említeni az 1984-ben átvett „Népművészet Ifjú Mestere" és az 1991-ben odaítélt „Népi Iparművész" címet, valamint az 1992-ben az Országos Népművészeti Kiállításon kapott Gránátalma díjat. Ezen elismeréseken kívül még további tizenkettő kitüntetés birtokosa. Közülük a Mosonmagyaróvár Várostól kapott kitüntető emlékérmet 2000-ben vehette át a Zemplenszky-dinasztia mosonmagyaróvári működésének 100 éves jubileuma alkalmából, a család nevében. Az elmúlt évben „Ezüstkoszorús Mester" kitüntető címmel jutalmazták meg azért az áldozatos munkájáért, amellyel a fiatal tehetségeket vezeti be a fazekasság, a népművészet rejtelmeibe. Kézműves remekei messze földön ismertek és képviselik a város, a megye hírnevét. Zemplenszky Gyula a tiszta forrásból táplálkozó népművészet méltó örököseként, e hagyományok őrzője és továbbadójaként, magas színvonalú népművészeti alkotómunkájával érdemelte ki a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának kitüntetését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 09:13, csütörtök | Helyi

Pintér-Péntek maradt az iparkamara elnöke

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara május 8-án.

2024. Május 23. 08:13, csütörtök | Helyi

Beszélgetés Tóth Tamás Boldizsárral, J.K.Rowling magyar hangjával

Tóth Tamás Boldizsár szikrondramaturg, műfordító, szerkesztőnkkel beszélgetett a Jókai Mór Városi Könyvtárban, egy író-olvasó találkozó keretében.

2024. Május 23. 07:13, csütörtök | Helyi

A győri Audi a legmegbízhatóbb munkaadó

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható Munkaadó díjakat.

2024. Május 22. 09:12, szerda | Helyi

A Győr-Moson-Sopron vármegyeiek a legjobb ügyeletesek

Május 14-én kezdődött és 16-ig tartott a IV. Ügyeleti Szakmai verseny.