Városlista
2020. június 3, szerda - Klotild

Hírek

2019. Október 22. 17:52, kedd | PR

Mi szükséges az amerikai vízumhoz?

Mi szükséges az amerikai vízumhoz?

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) még mindig rendkívül népszerű célpont a turisták, illetve a tanulni, valamint dolgozni vágyók között egyaránt.

Attól függően, hogy mi a beutazásunk célja, különböző engedélyekkel és vízummal lehet csupán belépni az országba, illetve az adott időtartamig ott tartózkodni. Most segítünk eligazodni az amerikai vízumok és engedélyek útvesztőjében.

Pár éve már sokkal könnyebb például turistaként beutazni az USA-ba, azonban még mindig szigorú engedélyhez kötött a belépés. Amerika nemcsak messze van, hanem egészen sajátos a hivatalos szervek hozzáállása a hozzájuk érkezőkkel, ezért nem árt, ha már jó előre beszerzel minden fontos infót és persze dokumentumot a beutazáshoz és az ott tartózkodáshoz.
Az ESTA, vagyis a vízummentesség
A korábbi turista vízum helyett vezették be az ESTA-t (Electronic System for Travel Authorization), amely valamivel egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé, mint a korábbi vízumok.
Az ESTA maximum 90 napos tartózkodást tesz lehetővé, de Kanadába és Mexikóba, valamint a környező szigetekre is érvényes. Az ESTA remek megoldás, ha turistaként érkezel az országba, másféle vízum az ESTA 90 napos érvényességi idején belül nem lehetséges. Plusz, ha lejár az ESTA, és még az országban tartózkodsz, akkor automatikusan törvényt sértesz, úgyhogy ezzel az USA-ban nem érdemes viccelni.

Tanulóvízum a diákoknak

Hogy ne legyen annyira egyszerű, a tanulóvízumokból is többféle van. Ha felsőoktatási tanulmányok miatt érkezel az országba, akkor az úgynevezett „F1” típusra lesz szükséged, amely megköti például, hogy hetente csak 20 órát dolgozhatsz, sőt elegendő mennyiségű pénzzel kell rendelkezned, hogy megkapd egyáltalán ezt a vízumot.

Az „M1” tanulóvízum abban az esetben jó, ha időszakos tanulmányokat folytatsz az Amerikai Egyesült Államokban, ilyenek például a pár hónapos, vagy 1-2 éves tanulmányi programok. A „J1” a gimnazista cserediákok engedélye, de ezt használják abban az esetben is, ha például pár hónapos, vagy maximum egy éves időintervallumra érkezik dolgozni valaki az államokba. Nagyon fontos, hogy ha kirúgnak a munkahelyedről, akkor a vízumod is érvényét veszti!

Munkavállalói vízumok

Természetesen munkavállalói vízumból is többféle van, amelyekből az egyik a már fentebb említett „J1” vízum. A „H1B” munkavállalói vízum ennél „erősebb” dokumentum, bár a megszerzése is nagyobb akadályokba ütközik. Ezt jellemzően diplomások, vagy olyanok kapják, akiket a munkáltatók kifejezetten hívnak az országba. Kvóta szabályozza a „H1B” vízumot kaphatók számát, ezért ha az éppen betelt, akkor sajnos várni kell. Ez a vízum 3 évre szól, és egyszer meghosszabbítható, így összesen 6 évig lehet vele az Egyesült Államokban tartózkodni.

Az „L1” jelzésű munkavállalói vízumokat (ide tartozik az „L1A” és „L1B” is) az olyan nemzetközi cégek számára találták ki, amelyek másik országból szeretnék Amerikába küldeni a dolgozóikat, egy-egy projekt erejéig. Általában hónapokra, fél évre szól, de arra is van példa, hogy – indokolt esetben – évekre is meghosszabbítják. Az „L1” vízumok megszerzéséhez a munkavállalónak a kérvényező cég alkalmazásában kell állnia, kirúgás vagy felmondás esetén a vízum is érvényét veszti.

Egyéb jelzésű vízumok, amelyekkel valószínűleg nem lesz dolgod, de jó ha tudsz róluk
● „P1A” – nemzetközileg elismert sportolóknak
● „P1B” – a szórakoztatóiparban nemzetközileg elismert személyek részére
● „P2” – csereprogramban részt vevő fellépők kaphatják meg
● „P3” – kulturális értelemben egyedi művészek kaphatják meg
● „O” – különleges képességűeknek
● „R1” – vallási dolgozók kapnak ilyet
● „Q” – olyanok számára, akik kulturális csereprogramban vesznek részt.

Ezek egyike sem érvényes hosszabb letelepedésre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Május 08. 17:25, péntek | PR

Milyen munka vár ma rád Ausztriában?

Ausztria különösen népszerű a magyar munkavállalók között, akik külföldön próbálnak szerencsét. Az viszont örök kérdés, hogy megéri-e az ausztriai munkavállalás és milyen munkák elérhetőek. Mutatjuk!

2020. Május 08. 17:17, péntek | PR

Hogyan kiránduljunk, utazzunk belföldön járvány idején?

A korlátozásoktól függetlenül is nagyon fontos vigyázni magunkra és egymásra, távolságot tartani, ha kimozdulunk otthonról. Ám egyre nehezebb lesz otthon maradni, főleg, hogy végre itt a jó idő.

2020. Április 09. 13:04, csütörtök | PR

A városi autók helyzete az ADAC nyári gumi teszteken

A márciusban elvégzett ADAC lesztek azokra az autósokra is gondoltak, akik kisebb méretű személygépkocsikkal rendelkeznek. Ezek az úgynevezett városi autók mindennap hajtva vannak.