Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2019. Október 22. 17:52, kedd | PR

Mi szükséges az amerikai vízumhoz?

Mi szükséges az amerikai vízumhoz?

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) még mindig rendkívül népszerű célpont a turisták, illetve a tanulni, valamint dolgozni vágyók között egyaránt.

Attól függően, hogy mi a beutazásunk célja, különböző engedélyekkel és vízummal lehet csupán belépni az országba, illetve az adott időtartamig ott tartózkodni. Most segítünk eligazodni az amerikai vízumok és engedélyek útvesztőjében.

Pár éve már sokkal könnyebb például turistaként beutazni az USA-ba, azonban még mindig szigorú engedélyhez kötött a belépés. Amerika nemcsak messze van, hanem egészen sajátos a hivatalos szervek hozzáállása a hozzájuk érkezőkkel, ezért nem árt, ha már jó előre beszerzel minden fontos infót és persze dokumentumot a beutazáshoz és az ott tartózkodáshoz.
Az ESTA, vagyis a vízummentesség
A korábbi turista vízum helyett vezették be az ESTA-t (Electronic System for Travel Authorization), amely valamivel egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé, mint a korábbi vízumok.
Az ESTA maximum 90 napos tartózkodást tesz lehetővé, de Kanadába és Mexikóba, valamint a környező szigetekre is érvényes. Az ESTA remek megoldás, ha turistaként érkezel az országba, másféle vízum az ESTA 90 napos érvényességi idején belül nem lehetséges. Plusz, ha lejár az ESTA, és még az országban tartózkodsz, akkor automatikusan törvényt sértesz, úgyhogy ezzel az USA-ban nem érdemes viccelni.

Tanulóvízum a diákoknak

Hogy ne legyen annyira egyszerű, a tanulóvízumokból is többféle van. Ha felsőoktatási tanulmányok miatt érkezel az országba, akkor az úgynevezett „F1” típusra lesz szükséged, amely megköti például, hogy hetente csak 20 órát dolgozhatsz, sőt elegendő mennyiségű pénzzel kell rendelkezned, hogy megkapd egyáltalán ezt a vízumot.

Az „M1” tanulóvízum abban az esetben jó, ha időszakos tanulmányokat folytatsz az Amerikai Egyesült Államokban, ilyenek például a pár hónapos, vagy 1-2 éves tanulmányi programok. A „J1” a gimnazista cserediákok engedélye, de ezt használják abban az esetben is, ha például pár hónapos, vagy maximum egy éves időintervallumra érkezik dolgozni valaki az államokba. Nagyon fontos, hogy ha kirúgnak a munkahelyedről, akkor a vízumod is érvényét veszti!

Munkavállalói vízumok

Természetesen munkavállalói vízumból is többféle van, amelyekből az egyik a már fentebb említett „J1” vízum. A „H1B” munkavállalói vízum ennél „erősebb” dokumentum, bár a megszerzése is nagyobb akadályokba ütközik. Ezt jellemzően diplomások, vagy olyanok kapják, akiket a munkáltatók kifejezetten hívnak az országba. Kvóta szabályozza a „H1B” vízumot kaphatók számát, ezért ha az éppen betelt, akkor sajnos várni kell. Ez a vízum 3 évre szól, és egyszer meghosszabbítható, így összesen 6 évig lehet vele az Egyesült Államokban tartózkodni.

Az „L1” jelzésű munkavállalói vízumokat (ide tartozik az „L1A” és „L1B” is) az olyan nemzetközi cégek számára találták ki, amelyek másik országból szeretnék Amerikába küldeni a dolgozóikat, egy-egy projekt erejéig. Általában hónapokra, fél évre szól, de arra is van példa, hogy – indokolt esetben – évekre is meghosszabbítják. Az „L1” vízumok megszerzéséhez a munkavállalónak a kérvényező cég alkalmazásában kell állnia, kirúgás vagy felmondás esetén a vízum is érvényét veszti.

Egyéb jelzésű vízumok, amelyekkel valószínűleg nem lesz dolgod, de jó ha tudsz róluk
● „P1A” – nemzetközileg elismert sportolóknak
● „P1B” – a szórakoztatóiparban nemzetközileg elismert személyek részére
● „P2” – csereprogramban részt vevő fellépők kaphatják meg
● „P3” – kulturális értelemben egyedi művészek kaphatják meg
● „O” – különleges képességűeknek
● „R1” – vallási dolgozók kapnak ilyet
● „Q” – olyanok számára, akik kulturális csereprogramban vesznek részt.

Ezek egyike sem érvényes hosszabb letelepedésre.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:26, péntek | PR

Üzemeltess webshopot okosan

Számos oka lehet annak, hogy valaki online árusításba kezd. Webshopot üzemeltetni ma már megszokott dolog, mely számtalan előnnyel jár. Nem véletlen, hogy egyre több online áruház jelenik meg a kínálatban.

2019. November 08. 15:25, péntek | PR

Bútorok költöztetése könnyedén

Költözésnél a bútorok mozgatása és költöztetése talán a legnehezebb feladat. Egyrészt súlyuk miatt, másrészt pedig mert a lapra szerelt bútorokat célszerű szétszerelve szállítani. Ki segíthet ebben?

2019. November 08. 15:22, péntek | PR

Egyedi fotelek, egyedi hangulat, egyedi nappali

Lakberendezel, de elakadtál a nappalinál? Szükséged lenne pár eredeti, kreatív ötletre, amivel feldobhatod a helységet? És egy különleges fotelre gondoltál már?