Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 10. 17:54, kedd | PR

Mikor és hogyan térül meg a napelembe fektetett pénzünk?

Mikor és hogyan térül meg a napelembe fektetett pénzünk?

Biztosan sokat hallottál mostanában az éghajlatváltozásról, a fosszilis energiahordozók mennyiségének csökkenéséről és a környezetszennyezésről.

Ha hosszú távon szeretnél környezetbarát technológiával energiához jutni, úgy, hogy közben pénzt is spórolj, akkor érdemes napelemekben gondolkodnod.

Mekkora egy átlagos családi ház havi áramfogyasztása?
Először is ki kell számítanod azt, hogy jelenleg mennyi áramot fogyaszt a háztartásod. Vedd figyelembe, hogy milyen tarifájú áramot használsz, és ennek alapján kalkulálj egy átlagos éves áramfogyasztást. A magyar háztartások éves viszonylatban átlagosan 3-4 ezer kWh áramot fogyasztanak.

Mennyi energiát termel egy napelem panel, és hány darab kell belőle, hogy egy átlagos háztartást ellásson?
A napelemes rendszer egysége az 1kWp (kiloWattpeak), amely a rendszer névleges teljesítményét jelenti. A magyarországi éghajlati viszonyok között egy 1kWp napelem rendszer éves áramtermelése kb. 1100 kWh, amely nagymértékben függ a napelemek tájolástól is. A korszerű, vékonyrétegű napelem rendszerek elérhetik akár az 1400kWh energiatermelést is. A legjobb teljesítmény érdekében célszerű dél felé tájolni a napelemeket úgy, hogy a napsugarak beesési szöge 35° legyen. Ahhoz, hogy egy átlagos háztartás éves energiaigénye napelemekkel fedezhető legyen 3-4 kWp napelem rendszer szükséges, ez azt jelenti, hogy nagyjából 15-20 db napelem panelt kell megvásárolnod.

Milyen más egyéb költségekkel jár még egy napelem telepítése?
Mivel a napelem egyenáramot termel, viszont a háztartásokban váltóáram kerül felhasználásra, ezért az átalakításához egy inverter szükséges, amellyel típustól függően három-négyszáz ezer forint költséged keletkezik. Számolnod kell különböző kapcsoló-berendezésekkel, túlfeszültség elvezetővel illetve a napelemek felszereléséhez szükséges tartószerkezetekkel is.

Az anyagköltségek mellett a tervezés, az engedélyeztetés, a beüzemelés, a kivitelezők munkadíja mind-mind plusz kiadás. A végösszeg pedig elérheti a 2-2,5 millió forintot mire üzembe helyezheted a háztartási méretű kiserőművedet (HMKE).
Mitől függ az áram ára?
Az elektromos áram 1 kWh-kénti ára a hagyományos energiahordozók árának függvényében változik, Magyarországon jelenleg a lakossági A1-es árszabás szerint ez bruttó 37,5 forint. Az éves áremelkedést és az infláció mértékét is figyelembe kell venned ahhoz, hogy pontosan meg tudd határozni mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszerbe fektetett pénzed.

Mi történik, a napközben termelt többlet árammal? Hogyan jutunk áramhoz, amikor nem süt a nap?
A megtermelt áram természetesen a saját háztarásod áramellátására fordítódik. Előfordulhat - főleg a nyári időszakban - hogy többletáram keletkezik. A felesleges áramot a rendszer visszatáplálja az áramszolgáltató hálózatába. Gyakorlatilag tehát a napelem rendszered áramot termel az áramszolgáltatónak. Ehhez egy speciális villanyórára kell, amely képes mérni a visszatáplálást, amit a szolgáltatónak törvényi kötelezettsége megvásárolni tőled.

Az áramszolgáltató rendszere gyakorlatilag egy akkumulátorként funkcionál. A többletenergiát felveszi, és saját hálózatában tárolja, szétosztja. Amikor a napelem rendszered nem termel, akkor pedig a hagyományos módon kapod a villamosenergiát. Szerencsés esetben a leadott áram mennyisége fedezi az áramfogyasztásodat.

Mi az a szaldós elszámolás?
Az oda-vissza mérő villanyórát évente leolvassák és megállapítják van-e többlettermelés vagy többletfogyasztás, amit fizetned kell. Ezt nevezzük szaldós elszámolásnak. Ha a szolgáltató felé többletáramot termelt a rendszered, akkor azt kifizetik. Jól hangzik ugye? Gyakorlatilag a napelem rendszered nem csak a saját háztartásod ellátását biztosítja, hanem plusz nyereséget is eredményez.
Milyen adók és más egyéb díjak vonatkoznak a napelem rendszerekre?
A napelem rendszer kiépítését engedélyeztetni kell az áramszolgáltatónál, ez ötvenezer forint költséget jelent. Ahhoz, hogy az áramszolgáltató kifizesse számodra a megtermelt áramtöbbletet számláznod kell, tehát a NAV-tól adószámot kell igényelned. A bevétel után pedig adóznod kell.

Összességében mekkora költség egy napelem telepítése és átlagosan hány év alatt térülhet meg?
Egy 1 kWp napelem rendszer telepítése hozzávetőlegesen ötszázezer forintba kerül tehát az éves áramellátás biztosításához szükséges 3-4 kWp napelem rendszer költsége durván 2 millió forint. A végösszeg függ a kiépíteni kívánt rendszer méretétől, a napelemek és az inverter márkájától és a kivitelezést végző szakemberek munkadíjától is.

A rendszer élettartama 25 év, a gyártók ennyi időre adnak 80%-os teljesítménygaranciát. Felmerülhetnek karbantartási költségek is, illetve az inverteredet is cserélni kell 10-15 évente.
Mindent összevetve tehát durván 12 év alatt térül meg a napelem rendszerbe fektetett pénzed, ezt követően pedig élvezheted az ingyen áramot.

Mielőtt belevágsz a napelem rendszer kiépítésébe, számolj, hogy mennyire éri meg neked. Gondold át, hogy mennyire valószínű, hogy 20-25 évig ugyanabban a házban fogsz élni családoddal? Illetve, hogy a rendszer kiépítésére szánt összeg más befektetésként hozhat-e magasabb hozamot. Ha pedig elkötelezted magad a megújuló energiaforrás alkalmazása mellett, akkor csak a megfelelő szakemberek kiválasztása után vágj bele a megvalósításba!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből