Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. Január 07. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Minden felnőttnek engedélyezték a harmadik oltás felvételét Ukrajnában

Minden felnőttnek engedélyezték a harmadik oltás felvételét Ukrajnában

Ukrajnában engedélyezték a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás felvételét minden, 18 évesnél idősebb személy számára - jelentette be csütörtökön Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a Facebookon.

A tárcavezető közölte: aláírta a rendeletet, amelynek értelmében minden nagykorú ukrán kaphat emlékeztető oltást, függetlenül attól, hogy korábban milyen gyártmányú vakcinával oltották be. Kiemelte, hogy az emlékeztető dózis növeli a szervezet védekezőképességét a vírussal szemben, és a várakozások szerint jobb védelmet nyújt majd a már Ukrajnában is megjelent omikron variáns ellen is.

Szavai szerint a harmadik adagot a másodikat követő 6-9 hónap közötti időszakban ajánlott felvenni. A tárca elsősorban Pfizer- vagy Moderna-oltóanyag beadását ajánlja mindenkinek, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kapott. Hozzátette, hogy azok is kaphatnak emlékeztető oltást, akiknek a gyenge immunrendszerük miatt kiegészítő oltást kellett felvenniük. Az ő esetükben az utolsó oltástól számított 3-6 hónap között van az az időszak, amikor ajánlott a következő adag felvétele.

Ljasko közölte még, hogy az emlékeztető oltás felvétele után az oltási igazolás érvényességi idejét 270 nappal meghosszabbítják.

Ukrajnában különbséget tesznek az emlékeztető és a kiegészítő oltás között. Utóbbit azok kapják, akiknél az első két oltás után nem alakult ki a megfelelő védelem a vírussal szemben. Azoknak, akik kiegészítő oltásként kapják meg a harmadik dózist, nem hosszabbodik meg az oltási igazolásuk érvényességi ideje. Az emlékeztető oltás felvételét a hét elején engedélyezték a hatvanévesnél idősebbeknek, azt megelőzően csak az egészségügyben és a bentlakásos intézményekben dolgozók kaphatták meg.

Ukrajnában csütörtökre az azonosított fertőzöttek száma 6632-vel 3 689 291-re, az elhunytaké 187-tel 96 896-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 2700-zal 91 454-re csökkent. Az elmúlt napon több mint kétezer koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 905 862-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 872 459-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik - kiegészítő, illetve emlékeztető - oltást eddig 16 995-en kaptak. Szerdán 104 844 embert oltottak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.