Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 15. 06:41, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Ámokfutás után: egy perc az áldozatokért

Ámokfutás után: egy perc az áldozatokért

Egyperces csenddel emlékeztek szerdán a belgiumi országrész, Vallónia parlamentjében a liege-i keddi ámokfutás ártatlan áldozataira.

Az orvosszakértői vélemény időközben megerősítette, hogy a mészárlás elkövetője, a város egyik forgalmas terén kézigránátot dobáló és géppisztolyból lövöldöző Nordine Amrani még a szörnyű tett előtt ölte meg azt a 45 éves nőt, akinek holttestét a férfi otthonában találták meg.

Amranit már mintegy 20 alkalommal ítélték el különböző bűncselekmények – többek között fegyver- és kábítószer-birtoklás, illetve orgazdaság – miatt. 2010. október 8-án feltételesen helyezték szabadlábra közel háromévnyi börtönbüntetés után. A 33 éves férfit kedden egyébként rendőrségi meghallgatásra idézték be egy „erkölcsi vétséggel" összefüggésben, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés alapján.

A férfit valószínűleg az nyugtalanította, hogy az újabb feljelentés nyomán esetleg vissza kell térnie a börtönbe – mondta ügyvédje. Így azután ahelyett, hogy megjelent volna a liege -i igazságügyi palotában, inkább a Saint Lambert térre, a város egyik legforgalmasabb terére ment, ahol kézigránátokat dobált, és vaktában lövöldözött a tömegre, majd öngyilkosságot követett el, agyonlőtte magát – közölte Danielle Reynders államügyész, hozzáfűzve, a tettes nem hagyott hátra üzenetet, amelyben megmagyarázta volna tettét.

Amrani a téren egy 15 és 17 éves fiatallal, illetve egy 17 hónapos csecsemővel, majd önmagával végzett. A szerda esti helyzetkép szerint a 125 sebesült közül öt válságos állapotban van. Legtöbben középiskolások sebesültek meg, akik vizsga után hazatérőben, autóbuszra várakoztak.

A merénylő otthonában négy évvel ezelőtt a hatóságok mintegy 9500 fegyveralkatrészt, illetve tucatnyi fegyvert találtak annak ellenére, hogy nem volt fegyverviselési engedélye. Belgiumban egy 2006-os törvény értelmében megnehezítették a fegyverek vásárlását és tartását, minden típusát engedélykötelessé téve. Korábban csupán egy egyszerű regisztrációhoz kötötték a sport- és vadászfegyverek beszerzését, és csak a háborús fegyverek vásárlásához kellett előzetes engedély.

Akkoriban 2 millióra becsülték a hatóságok az országban található lőfegyverek számát, amelyek közül mintegy 800 ezer volt nyilvántartásban. Belgiumban a hatályos jogszabály szerint nem kerülhet magántulajdonba semmiféle gránát, a tilalom alól csak a paintballozáshoz használt füstgránát képez kivételt. Egykori ügyvédje elmondta: volt védencét megviselték az ellene lefolytatott vizsgálatok, és úgy érezte, hogy üldözi őt a rendőrség.

Címkék: Liege

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.