Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 10. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Munkaügy: marad a védett kor intézménye

Munkaügy: marad a védett kor intézménye

Szerdán kerülhet a kormány elé az új munka törvénykönyve (Mtk.) szakmai tervezete.

Legalábbis ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legutóbbi, szeptember 27-én készült, a kormánynak címzett előterjesztéséből - írja a Magyar Nemzet.

Ez azt jelenti, hogy a kabinet már közvetlenül a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács keddi alakuló ülése után tárgyalhat a nemzetgazdasági tárca által kidolgozott új munkajogi szabályozásról. A minisztérium júliusban bocsátotta társadalmi vitára a tervezetet, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek, a civil szervezetek, valamint a társminisztériumok pedig megfogalmazták szakmai véleményüket.

Az új Mtk. szakmai tervezetére több mint háromszáz észrevétel, javaslat érkezett. Az NGM előterjesztése szerint alapvetően a kollektív munkaügyi kapcsolatok és a szakszervezeti jogok témakörében maradtak fenn eltérő álláspontok, általánosságban viszont elmondható, hogy a munkáltatók és egyes szakszervezetek is támogatják az új Mtk. kidolgozását.

Kardkovács Kolos egy napokban tartott konferencián ismertette azokat a fő változásokat, amelyeket a nyári társadalmi vita és a szociális konzultáció eredményei alapján építettek be. Az NGM helyettes államtitkára hangsúlyozta, az új Mtk. tervezetében is szerepel a védett kor intézménye, nem változik a szabadnapok száma, bővül a munkaidő-kedvezmények köre és megmarad a műszakpótlék is. A védett kor intézményéről szólva elmondta, a szabályozás - az eddigi különösen indokolt eset megfogalmazása helyett - pontosan megjelölné, milyen jogcímeken lehet elbocsátani a védett korban lévő munkavállalót. A tervezetben fennmaradt a hatályos szabályozás, vagyis a védett munkavállalói körnél fenntartják a felmondási tilalom intézményét, a felmondást közölni sem lehet a védett idő alatt. E maximum a gyermek hároméves korági áll fenn, és a felmondási védelem akkor is megilleti a munkavállalót, ha a gyermek hároméves koráig visszatér dolgozni.

Kardkovács közlése szerint a szabadságok időtartama nem változik, a próbaidő három hónap marad, a kollektív szerződésben pedig legfeljebb hat hónap köthető ki. A három hónapos próbaidőt egyszeri módosítással meg lehet majd hosszabbítani a munkavállaló beleegyezésével. A túlmunka 200 óráról 250 órára nő a munkaszerződésben, míg a kollektív szerződésben változatlanul 300 órában lehet maximálni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.