Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2023. Március 12. 07:16, vasárnap | Helyi

Mutatjuk, mennyivel nőttek a hazai vállalatok energiaköltségei

Mutatjuk, mennyivel nőttek a hazai vállalatok energiaköltségei

Nem kevéssel. Egy klasszikussal élve: tudtuk, hogy ez lesz, csak nem sejtettük.

Az egyik tanácsadó cég felmérése szerint a magyarországi vállalatok 80 százalékának a korábbi háromszorosát, kisebb részénél ennél is többet kell fizetni a "rezsiért", és megint a kisemberen csattan az ostor. Az érintett társaságok többsége ugyanis legalább részben a fogyasztókra hárította át a költségei emelkedését, és gyakran a beszerzési stratégiájukat is átalakították az árazással együtt. Az energiadrágulást az iparvállalatok ellensúlyozták a leghatékonyabban a visszajelzések alapján – írja közleményében az EY.

Szintén 80 százalék azok aránya, akik szerint energiahatékonysági beruházásokkal lehet megtartani a versenyképességet, és minden negyedik cég arról is döntött már, hogy alternatív energiaforrásból fedezi a fogyasztását. A leggyakoribb választás a napelem és a hőszivattyú. Ezen a téren is az iparvállalatok vezetnek, míg a szolgáltató cégek jelentősen lemaradtak, bár az ő költségszerkezetükben kisebb az energiaköltségek aránya.

Az energiaellátás akadozásától a válaszadók nem tartanak annyira, mint a keresletcsökkenéstől, az alapanyaghiánytól vagy a likviditási nehézségektől. A cégvezetők gondolkodását ennek ellenére alapjaiban változtatta meg az energiaválság, így annak kezelését ma már minden felelős szervezet napirenden tartja. Az energiaköltségek előrejelzése, tervezése, csökkenése, a hosszabb távú energiastratégia kialakítása felértékelődött, a rossz energetikai döntéseknek ugyanis idővel súlyos ára lehet – emelte ki a tanácsadó.

A felmérés 70, belföldön működő közepes és nagyvállalat megkérdezésével készült.

Illusztráció: pixabay.com

Címkék: energia, krízis, válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:12, vasárnap | Helyi

Diákként dolgozni, diákként adózni

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

2024. Június 23. 08:14, vasárnap | Helyi

Összefogásból épült sportpálya a Kazinczyban

Rá sem lehet ismerni a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium udvarára.

2024. Június 23. 07:16, vasárnap | Helyi

Az Audi Hungaria 160.000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael Breme, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke aláírta azt a megállapodást,

2024. Június 22. 09:13, szombat | Helyi

Nyári diákmunka kétszázezer bruttóért

Érdemes sietni, júliustól indul a központi diákmunka program, sok településen már csak a héten lehet jelentkezni. Napi hat óráért havi 200 ezer bruttót kereshetnek.