Városlista
2020. április 10, péntek - Zsolt

Hírek

2020. Március 26. 09:21, csütörtök | Helyi

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a győri Káptalandombot

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a győri Káptalandombot

Az Országgyűlés mai ülésén nemzeti emlékhellyé nyilvánította a győri Káptalandombot.

A képviselők 158 igen szavazattal, 23 tartózkodás mellett döntöttek erről a kormány kezdeményezésére.

Az elfogadott előterjesztés indoklásában kifejtették, a Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű része, ahol a város műemlékeinek többsége található: a Győri Bazilika, a Püspökvár, a Szent László Látogatóközpont, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Hittudományi Főiskola.

"Győr Megyei Jogú Városával közösen kezdeményeztük a Káptalandomb emlékhellyé nyilvánítását – tájékoztatott Veres András megyéspüspök. – A Káptalandomb Győr belvárosának lelki, szellemi örökségben gazdag helyszíne, amely már a római korban is fontos szerepet töltött be a város életében, a keresztény magyarság számára pedig valóban meghatározó hellyé vált, nem csak a szó fizikai értelmében.

A Káptalandombon történtek olyan események, amelyek miatt joggal kerülhet a figyelem középpontjába. Olyan személyek éltek, dolgoztak, haltak meg itt, akikre mindenképpen érdemes odafigyelni, gondoljunk csak Boldog Apor Vilmos püspökre, aki 75 évvel ezelőtt áldozta életét a Püspökvár pincéjében menedéket kereső nőkért, vagy Boldog Brenner Jánosra, a Szombathelyi Egyházmegye vértanú papjára, aki a káptalandombi szemináriumban készült a lelkipásztori hivatásra. A Káptalandombon őrizzük a Walter Lynch clonferti püspök által Győrbe menekített Szűzanya-kegyképet. Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából. Walter Lynch – Püsky János győri püspök meghívására – Győrben telepedett le. 1663-ban bekövetkezett halálát követően pár évtized múlva ismét üldözni kezdték a katolikusokat Írországban. Ekkor az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján. A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből véres könnyek gördültek alá. A kegykép mellett a Nagyboldogasszony-székesegyházban talált otthonra hazánk harmadik legfontosabb relikviája, Szent László király koponyaereklyéje és itt nyugszik Boldog Apor Vilmos püspök is.

Évente több ezren zarándokolnak a Káptalandombra, ezért joggal megilleti a helyet a nemzeti emlékhely cím. Bízunk abban, hogy e cím által a Káptalandomb az ország kulturális térképére is felkerül, és kitüntetett figyelmet kap az itt található műemlékek megőrzése és felújítása is – hangsúlyozta közleményében a Győri Egyházmegye főpásztora."

Forrás: MTI; Szent László Látogatóközpont, gyor.egyhazmegye.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 09. 14:08, csütörtök | Helyi

Immár digitális bölcsőde is várja a gyermekeket

A FELNŐTTEK IS KAPNAK SEGÍTSÉGET, HOGY A BEZÁRTSÁG ALATT HOGYAN ÉPÜLJENEK A PÁRKAPCSOLATOK

2020. Április 06. 13:37, hétfő | Helyi

Tippek tartós autóbérléshez

Ha valaki azt tervezi, hogy ellátogat több hétre külföldre, akkor érdemes megfontolni a hosszú távú autóbérlés lehetőségét.

2020. Április 03. 05:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Március 31. 17:00, kedd | Helyi

Színésznők karanténban: Papp Annamária

Papp Annamária, a Győri Nemzeti Színház egykori színésznője is nyilatkozott megkeresésünkre.