Városlista
2021. április 22, csütörtök - Csilla

Hírek

2020. Március 26. 09:21, csütörtök | Helyi

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a győri Káptalandombot

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a győri Káptalandombot

Az Országgyűlés mai ülésén nemzeti emlékhellyé nyilvánította a győri Káptalandombot.

A képviselők 158 igen szavazattal, 23 tartózkodás mellett döntöttek erről a kormány kezdeményezésére.

Az elfogadott előterjesztés indoklásában kifejtették, a Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű része, ahol a város műemlékeinek többsége található: a Győri Bazilika, a Püspökvár, a Szent László Látogatóközpont, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Hittudományi Főiskola.

"Győr Megyei Jogú Városával közösen kezdeményeztük a Káptalandomb emlékhellyé nyilvánítását – tájékoztatott Veres András megyéspüspök. – A Káptalandomb Győr belvárosának lelki, szellemi örökségben gazdag helyszíne, amely már a római korban is fontos szerepet töltött be a város életében, a keresztény magyarság számára pedig valóban meghatározó hellyé vált, nem csak a szó fizikai értelmében.

A Káptalandombon történtek olyan események, amelyek miatt joggal kerülhet a figyelem középpontjába. Olyan személyek éltek, dolgoztak, haltak meg itt, akikre mindenképpen érdemes odafigyelni, gondoljunk csak Boldog Apor Vilmos püspökre, aki 75 évvel ezelőtt áldozta életét a Püspökvár pincéjében menedéket kereső nőkért, vagy Boldog Brenner Jánosra, a Szombathelyi Egyházmegye vértanú papjára, aki a káptalandombi szemináriumban készült a lelkipásztori hivatásra. A Káptalandombon őrizzük a Walter Lynch clonferti püspök által Győrbe menekített Szűzanya-kegyképet. Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából. Walter Lynch – Püsky János győri püspök meghívására – Győrben telepedett le. 1663-ban bekövetkezett halálát követően pár évtized múlva ismét üldözni kezdték a katolikusokat Írországban. Ekkor az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján. A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből véres könnyek gördültek alá. A kegykép mellett a Nagyboldogasszony-székesegyházban talált otthonra hazánk harmadik legfontosabb relikviája, Szent László király koponyaereklyéje és itt nyugszik Boldog Apor Vilmos püspök is.

Évente több ezren zarándokolnak a Káptalandombra, ezért joggal megilleti a helyet a nemzeti emlékhely cím. Bízunk abban, hogy e cím által a Káptalandomb az ország kulturális térképére is felkerül, és kitüntetett figyelmet kap az itt található műemlékek megőrzése és felújítása is – hangsúlyozta közleményében a Győri Egyházmegye főpásztora."

Forrás: MTI; Szent László Látogatóközpont, gyor.egyhazmegye.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 21. 11:00, szerda | Helyi

Wágenhoffer Klíma- Hogy nálunk legyen a hőmérséklet kapcsolója!

Ha kisüt a nap, akkor egyrészt nagyon örülünk, mert a hangulatunk is jobb, viszont a lakások, családi házak, tetőterek olyan hamar felmelegednek, hogy gyorsan eljön az idő, amikor otthonunk, munkahelyünk katlanná válik, és szellőztetéssel

2021. Március 02. 14:59, kedd | Helyi

Építkezik? Felújít? Szakértő segítség -Elágazás Kft.

Hogy, miért válasszon Bennünket ha építkezni vagy felújítani szeretne?

2021. Február 19. 10:25, péntek | Helyi

Z&GY Kft- A tető fejfedője!

A Z&GY Kft. 2009 óta foglalkozik bádogos és tetőfedő anyagok forgalmazásával, Győrben a Malomszéki u. 3 szám alatt.

2021. Április 22. 05:00, csütörtök | Belföld

György István: minél több a beoltott, annál előbb térünk vissza a normális élethez

Minél többen kapják meg a védőoltást, annál kevesebben betegednek, halnak meg, és annál közelebb kerülünk a normális élethez, valamint annál inkább megerősítjük a védelmet a járvány negyedik hullámával szemben