Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 11. 08:17, szerda | Helyi

Nemzeti emlékhely lesz a Káptalandomb

Nemzeti emlékhely lesz a Káptalandomb

A győri Káptalandomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítására tettek javaslatot, az előterjesztésről tárgyalt az Országgyűlés kedden.

"Évente több mint százezer látogató érkezik a Káptalandombra, az itt található székesegyház látogatóközpontjában pedig naponta több százan fordulnak meg. A Káptalandombon álló bazilikában található, vérző könnyeket ejtő Szűzanya képéhez hívők sokasága zarándokol el és itt őrzik Szent László hermáját is. A székesegyházban található a második világháború alatt vértanúságot szenvedett és 1997-ben boldoggá avatott Apor Vilmos püspök sírja is" – hívta fel a figyelmet Simon Róbert Balázs országgyűlési kéviselő, a miniszterelnökség megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára.

"Vezérszónoka voltam kedden az Országgyűlésben annak a törvényjavaslatnak, ami a Káptalandomb - Győr városának és az általam képviselt választókerület kiemelkedő jelentőségű és egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező részének - nemzeti emlékhellyé nyilvánítását kezdeményezi" - írta közösségi oldalán Simon Róbert Balázs.

"A Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű és az egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező része. A Moson és a Duna találkozásánál fekvő hordalékkúp a város legősibb része A Káptalandombon áll a város két legjelentősebb műemléke, a Püspökvár és a bazilika Itt látható Szent László hermája és boldog Apor Vilmos síremléke" - tette hozzá.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján:
„ Nemzeti emlékhely: a nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amely a magyar nemzet, illetve a magyar és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítő és identitásképző jellegénél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír, továbbá amely országos jelentőségű állami megemlékezés színhelye lehet, és amelyet az Országgyűlés törvénnyel nemzeti emlékhellyé nyilvánít.”– 2001. évi LXIV. törvény.

Forrás: kisalfold.hu; Simon Róbert Balázs

Kép: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.