Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2023. Szeptember 18. 09:16, hétfő | Helyi

Nemzetközi projekt mintaterülete lett a Szigetköz

Nemzetközi projekt mintaterülete lett a Szigetköz

A Széchenyi István Egyetem adott otthont a napokban a Horizon Dalia európai uniós projekt workshopjának, melyen kilenc országból közel hatvanan vettek részt.

A szakmai találkozó célja az volt, hogy megoldásokat találjanak vizeink ökoszisztémáinak helyreállításához, védelméhez és megőrzéséhez. A vendégek ellátogattak a szigetközi rehabilitáció legfontosabb helyszíneire is.

A projekt résztvevői olyan innovatív megoldásokat fejlesztenek és valósítanak meg, amelyek segítik a vízgazdálkodási problémák megoldását. A Széchenyi István Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának szerepe ebben a Szigetközben megvalósult ártéri ökoszisztéma-rehabilitáció bemutatása, elemzése és a jó gyakorlatok terjesztése, közölte az intézmény. Mint írták, a kutatócsoport korábban, az Insula Magna projektben a szigetközi vízpótlórendszerre és a Mosoni-Dunára dolgozott ki javaslatokat, szoros együttműködésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársaival. Ennek eredményeként válhatott a Szigetköz a Dalia egyik mintaterületévé.

A négyéves projekt idén januárban indult az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetésével, a Széchenyi-egyetem és további húsz hazai és nemzetközi partner részvételével. Célja a hatékony és gazdaságilag megtérülő rendszerek kialakítása az édesvízi ökoszisztémák helyreállítására és fenntartható használatára a Duna vízgyűjtőjén. A program különös figyelmet fordít a folyók átjárhatóságának növelésére és a biodiverzitás védelmére a klímaváltozás várható hatásait figyelembe véve.

Forrás/fotó: Széchenyi István Egyetem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?

2024. Július 15. 08:10, hétfő | Helyi

Jakabos Zsu nagy bejelentést tett

A győri úszóikon, Jakabos Zsuzsanna mindössze egy tizedmásodperccel maradt le a párizsi olimpiáról (200 pillangón), de a sportoló nem búslakodik

2024. Július 15. 07:13, hétfő | Helyi

Máris bejelzett a szénmoxid-érzékelő

A minap írtunk arról, hogy a nyáron is veszélyes lehet a szénmoxid-szivárgás, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy Baross Gábor úti lakásba hívták is a tűzoltókat.

2024. Július 14. 09:10, vasárnap | Helyi

Jó tanács a leendő egyetemistának: ha megvan az albérlet, azonnal csapjon le rá!

A tévhit ellenére nem az egyetemi ponthatárhúzás után nő meg hirtelen a kereslet az albérletpiacon. Győri ingatlanközvetítőt kérdeztünk: Elkéstünk már az albérletkereséssel?