Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Szeptember 30. 12:48, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Nincs csődegyezség a Raabvill alvállalkozóival

Nincs csődegyezség a Raabvill alvállalkozóival

Nem született határidőre csődegyezség a Raabvill Kft. és mintegy kétszáz egykori alvállalkozója, beszállítója között - közölte a hétfői egyeztetést követően újságírókkal Győrben a hitelezők képviselője.

Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője elmondta: az idén májusban csődvédelmet kért Raabvill a 800 milliós beszállítói, alvállalkozói tartozás mellett további 700 milliós hiányt halmozott fel. A hitelezők nem tudták elfogadni azt az ajánlatot, hogy pénzt nem kapnak, viszont engedményezik rájuk a főként villanyszereléssel foglalkozó társaság követeléseit.Hozzátette: a korábban tízmilliárdos árbevételt produkáló Raabvill tavaly már csak ennek ötödét érte el, idénre pedig összesen 47 millió forintot tervezett."Magyarországon ma az dívik, hogy a fővállalkozók elvállalják, sokszor menedzsment szintű teljesítményt nyújtva az akár milliárdos munkákat. Azokat elvégeztetik alvállalkozókkal és az azokhoz szükséges anyagokat beszerzik beszállítóktól, majd pedig, ahogy azt a mai törvényi lehetőségek akár lehetővé is tennék számukra, csődeljárást kezdeményeznek önmaguk ellen. Így időt és fizetési haladékot nyernek, majd ez a csődeljárás felszámolási eljárásba fordul és általában az alvállalkozók nulla forintot kapnak a folyamat végén" - jegyezte meg Szabó Bálint.

Szerinte viszont ebben az esetben az ügyvezetői felelősség átlép a cégforma által előírt korlátolt volton, amire utal, hogy feljelentésük alapján a NAV hónapok óta nyomoz az ügyben. Ezért a nap folyamán az adóhatósághoz fordulnak, kérve, a hitelezők védelmében vegyen zár alá "különböző, akár magánvagyonokat", illetve az ügyben rendeljen el személyi szabadságot korlátozó intézkedéseket.

Szólt arról is: tudomásukra jutott, hogy "az elmúlt időszakban" mintegy 700 millió forintnyi összeget fizetett ki egy szlovákiai társaságnak a Raabvill, noha ezt semmiféle felszólítás, peres eljárás nem előzte meg. Szerinte ebben az összegben kell keresniük a hitelezőknek pénzüket.

Szabó Bálint kitért arra is: a Raabvill tulajdonosi köre korábban mintegy fél tucat gazdasági társaságot alapított; ezek a cég egykori telephelyén ma is működnek, s ezek egyikébe került át a társaság székháza is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.