Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Augusztus 03. 22:20, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Nyaralás előtti kisokos: hogyan használhatom a telefonomat külföldön?

Nyaralás előtti kisokos: hogyan használhatom a telefonomat külföldön?

Manapság szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket a mobilunk nélkül. Nyaralás alkalmával, idegen környezetben még inkább a telefonunk segítségére támaszkodunk.

A határon túli utazás előtt jó, ha tisztában vagyunk a mobilszerződésünk részleteivel. Tudtad például, hogy a roaming és a nemzetközi hívás két különböző fogalom? Találkoztál már a méltányos használat kifejezéssel? Ebben a cikkben minden hasznos információt összegyűjtöttünk, amit a külföldi hívásokról és adathasználatról tudni érdemes.

Amit érdemes megjegyezni külföldi utazás előtt

A külföldi mobilhasználatról a legtöbbünknek két dolog jut az eszébe: biztosan megnöveli a számlánkat és plusz ügyintézéssel jár. Az igazság viszont az, hogy napjainkban túl sok mindentől nem kell tartanunk, ha pontosan ismerjük a témakörhöz kapcsolódó fogalmak jelentését és a mobilszolgáltatónkkal kötött szerződésünk feltételeit.

#1 A roaming és a nemzetközi hívás két eltérő fogalom

A külföldi mobilhasználattal kapcsolatos félreértések legfőképp onnan erednek, hogy sokan összekeverik a roaming – azaz a belföldi díjszabás szerinti barangolás (EU romaing 1) – és a nemzetközi hívás fogalmát. A roaming az, amikor magyar telefonszámmal külföldre utazunk és egy bizonyos ideig ott vesszük igénybe mobilos szolgáltatásainkat.

Fontos tudni, hogy az uniós roamingrendeletnek köszönhetően EU-s országok többségében ugyanolyan díjak szerint telefonálunk, küldünk üzenetet vagy netezünk a mobilunkon, mint amikor itthon vagyunk. Nem kell aggódni tehát, hogy a telefonszámla egyik pillanatról a másikra a duplájára duzzad. Tény viszont, hogy a nem uniós országokban már jobban résen kell lenni. Ezek a helyek különböző díjzónákra vannak osztva, és ez alapján dől el, milyen feltételek mellett használhatjuk a meglévő mobilszolgáltatásunkat. (A díjzóna-besorolások szolgáltatónként is eltérnek.) A nyaralás úticéljának meghatározásakor ezt előre tudjuk ellenőrizni, megóvva magunkat a kellemetlen meglepetésektől.

Összegezve tehát: uniós országokban nem kell többletköltségektől tartani (a szolgáltatók által megállapított méltányos használat keretein belül), sem akkor, ha te használod az itthoni szolgáltatásaidat, sem akkor, ha az utazás alatt téged hívnak otthonról vagy külföldről.

#2 A roaming alkalmazásának meg kell felelnie a méltányos használat kritériumainak

Amikor a roamingot igénybe vesszük, a szolgáltatónk figyelemmel kíséri, hogy a szerződésünkben foglaltak szerint, méltányosan használjuk-e. A méltányos használat feltételei jelentik a garanciát a mobilcégek számára, hogy nem élünk vissza a roaming lehetőségeivel. Bár a pontos kritériumok szolgáltatóként különbözhetnek, de jellemzően mind ugyanaz a lényegük: méltányos használat az, amikor Magyarországon élünk és a telefonunk szolgáltatásait életvitelszerűen itt vesszük igénybe, egy másik országban pedig csak korlátozott ideig alkalmazzuk.

Ha viszont a telefontársaság észleli, hogy a hazai szolgáltatásokat többnyire külföldön használjuk, először figyelmeztet minket, majd türelmi időt határoz meg. Ha ennek letelte után sem lát változást, a felhívás napjától fogva az összes hívás, SMS és adatforgalom-használat után többletdíjat számolhat fel.

Emellett az egyedi díjcsomagajánlatok is korlátozhatják a külföldi netezés adatmennyiségét és módosíthatják a telefonszámlánkat. Tehát attól, hogy itthon korlátlan netünk van, külföldön lehet, hogy csak pár GB áll a rendelkezésünkre.

#3 A nem uniós országokra az eltérő díjzónák egyedi feltételei vonatkoznak

Ahogy arról korábban szó esett, az EU-n kívüli országok egyedi díjzónákba tartoznak, így más és más feltételek és szabályok vonatkoznak rájuk. A díjzónák minden esetben egyszerű számozással vannak jelölve – például 2-es, 3-as, és így tovább –, és ezekben a költségek túlnyomórészt magasabbak a megszokott árakhoz képest.

Szerencsére az ilyen esetekre ma már több mobilcégnél is elérhetők kedvezményes lehetőségeket kínáló speciális roamingajánlatok. Azonban ilyenkor is célszerű figyelni, hiszen attól még, hogy a célállomás esetében az összes mobilhasználattal kapcsolatos kérdést tisztáztuk, ugyanúgy szembe találhatjuk magunkat extra költségekkel. Autós, buszos vagy vonatos utazáson több olyan területen is áthaladhatunk, amely nem része az Európai Uniónak, így könnyen megtörténhet, hogy egy óvatlan pillanatban más díjzónában bújjuk a netet. Csak figyelmesen!

Mobilhasználat optimalizálva – utazásra fel!

Mindent összevetve jól látszik, hogy sok esetben külföldön is az itthoni árak szerint használhatjuk a telefonunkat, hála a kedvező roamingszolgáltatásnak és szabályozásnak. Extra kiadással kizárólag akkor kell számolni, ha figyelmetlenek vagyunk vagy megszegtük a méltányos használat kritériumait, vagy egyszerűen nem jártunk utána a szerződésünk és a díjcsomagunk speciális feltételeinek.

Ha tehát felesleges aggodalmak nélkül szeretnéd használni a telefonodat Magyarország határán kívül is, készülj fel, és minden részletről informálódj időben a saját szolgáltatódnál!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.