Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Augusztus 31. 11:43, szerda | Helyi
Forrás: MTI-V

Okostelefonos alkalmazáson is ellenőrizhetők az őstermelők jogosultságai

Okostelefonos alkalmazáson is ellenőrizhetők az őstermelők jogosultságai

A nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazást és internetes felületet fejlesztett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte az agrárkamara szerdán az MTI-vel.

A szeptember 1-jétől elérhető felületeken bárki ellenőrizheti az őstermelő igazolványának érvényességét az igazolvány száma alapján, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén. Az alkalmazás megadja az őstermelő által termesztett növényfajok és tartott állatok megnevezését, illetve az értékesíteni kívánt növényi, állati eredetű termékek felsorolását is, így a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az árusított terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.
Az alkalmazás célja, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termék nyomon követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Az agrárkamara szerint emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is várhatóan aktív használói lesznek az alkalmazásnak.
A NAK közleménye emlékeztet arra is, hogy folyamatban van az új őstermelői kártyák kézbesítése, azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, papír alapú igazolványuk van, október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni tevékenységüket. Ez megközelítőleg százezer őstermelőt érint, ezért az agrárkamara azt javasolja, hogy ők október 1-jét követően a lehető leghamarabb keressék fel falugazdászaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.