Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Szeptember 25. 12:39, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Orgonát kap a győri Richter Terem

Orgonát kap a győri Richter Terem

Orgonát kap a Győri Filharmonikus Zenekarnak otthont adó Richter Terem; várhatóan már a 2014-es évad kezdetén megszólalhat a hangszer, amelyre külön programsorozatot is alapoznak - közölte az MTI-vel Fűke Géza igazgató.

Emlékeztetett arra: két éve szállították vissza Budapestre a Liszt Ferenc Zeneakadémia csaknem fél évszázada szétszerelt, részben a győri városháza dísztermébe beépített orgonájának darabjait; az akkori megállapodás szerint e helyett kap egy teljes hangszert a város.
Mint mondta, szóba került, hogy az egyetem zeneművészeti karának épületében, a felújított egykori zsinagógában állítsák fel az eszközt, de erre végül az örökségvédelmi kifogások miatt nem volt lehetőség. Így esett a választás a belvárosi koncertteremre.
Fűke Géza jelezte: egy százmilliós értékű, a németországi Würzburgban már három évtizedig használt orgonát kapnak, amelynek elhelyezéséhez át is kell építeni az amúgy is felújítás alatt álló termet.
Megemlítette: idén nyáron már megújult a Richter Terem nézőtere, erre több mint 50 millió forintot fordított a város. A következő lépés a színpad újjávarázsolása lesz, ennek során pedig már úgy terveznek, hogy beférjen az orgona. Például eltűnik a színpad mögötti, a légtechnika miatt szükséges, ám a mély hangok egy részét elnyelő rácsfal.
Fűke Géza megjegyezte: az új hangszerrel a már rendszeres zongora hangversenyek mellett orgonakoncerteket is rendezhetnek a félezres közönség befogadására alkalmas győri teremben.
Mint arról az MTI akkor beszámolt, 2011 októberében szállították vissza az 1973-ben Győrbe érkezett orgonarészeket. Lakatos Gergely, a Liszt Ferenc Zeneakadémia főmérnöke akkor elmondta: az 1907-ben épült hangszert 1967-ben lebontották és az első tervek szerint Debrecenbe került volna. Mivel azonban ez az elképzelés meghiúsult, darabjainak több mint negyven százalékát Győrbe szállították, a többi darabot három-négy város között osztották el.

Kép:www.gyfz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.