Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2010. Október 09. 07:55, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Óriási halpusztulás a Marcalon: egy tonnát gyűjtöttek össze a győri halászok

Óriási halpusztulás a Marcalon: egy tonnát gyűjtöttek össze a győri halászok

Közel egy tonna elpusztult halat gyűjtöttek össze a Marcalról. Az elhullott állatok elsőfokú veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért csak a solti fehérje-feldolgozóban tudják megsemmisíteni őket. Győr-Moson-Sopron megyében 9-es pH-ért

A jobb part, ahol a magyar víz mérhető, ott volt 9-es pH, és már ott is 9-es alatt van. Komáromban néhány tized változás volt csak, 8,5-ös pH-k vannak Komáromban" - mutatta Koroncónál a regionális vízügyi igazgató. Az észak-dunántúli védelmi törzs a Marcal hídján összesítette az elmúlt napok beavatkozásainak adatait.

"A felső szakaszokon nagy mennyiségű gipsznek a bekeverése történt, különböző kompresszoros, szivattyús megoldással, több mint 2000 tonna gipsz került be ezen szakaszon a folyóba" - így Janák Emil védelmi vezető.

A Marcal Rába-torkolati szakaszánál fogták ki a legtöbb elpusztult halat. Több mint 8 mázsát.

Szilágyi Gábor elnök, Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet: "A halászainkkal felmentünk egészen az iszapdugóig, és onnét megpróbáltuk elektromos halászgépekkel lekísérni a halakat. Ezeknek a gépeknek van egy riasztó hatása a halakra, és ezt kihasználva megpróbáltuk egészen a Rába torkolatáig lekísérni a halakat, hogy minél kevesebb legyen a veszély, és minél kevesebb az elhullás."

Négy hajóról 24 órán keresztül keverték a vízbe az ecetsavat. A műveletekben résztvevők munkáját a Vöröskereszt is segítette. A szervezete vezetője, Habsburg György elmondta: támogatás, és egyben aggódás is érkezik külföldről.

Habsburg György elnök, Magyar Vöröskereszt: "Ők tanácsokat adnak, külföldi szakértők is idejönnek, és részt vesznek a védekezés munkájában. Én elég sok telefonhívást kaptam szomszédos országok vöröskeresztes szervezeteitől, hogy miben tudnak segíteni, de kérdezik azt is, hogy van-e veszély nekünk, ami a Dunán keresztül jön szomszédos országokba."

A Marcal Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán csak akkor folytatódik a mentesítő anyagok alkalmazása, ha Veszprém vagy Vas megyében újra nő a szennyezés mértéke. A szakemberek már a mederszéleken habzó, szúrós szagú anyag összegyűjtésére koncentrálnak.

Kling István helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium: "A Vízügy kezelésében lévő területeken is el kell távolítanunk az anyagot. Ehhez biztos megoldást kell találni, fel kell mérni a kezelt vizeinket, hogy mennyi anyagot kell kiszedni belőle, tehát úgy gondolom, hogy a szektorban most ez a legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk ezt az anyagot most eltávolítani."

Győrben, a Marcal és a Rába összefolyásánál jól látható az eltérés a két folyó vize között. A Mosoni-Dunán vadkacsák vadásznak a haltetemekre. Komáromnál a víz pH-értéke már csak alig haladja meg a 8-as értéket, így a Nagy-Dunán nem várható további halpusztulás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 09:12, péntek | Helyi

Már népbetegség az elhízás: Győrben és Sopronban is Botra fel! túra

A korábbi évek sikereit követve 2024-ben hatodik alkalommal startol el a Botra fel! a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezése, melyhez idén a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik.

2024. Május 24. 08:15, péntek | Helyi

Lelki emlékmű a pannonhalmi bazilika

Nyolcszáz éves jubileumát ünnepli idén a Pannonhalmi Főapátság bazilikája.

2024. Május 24. 07:12, péntek | Helyi

Viharkárok: hét platánfa is kidőlt Győrben

A viharos időjárás miatt kedden Győr-Moson-Sopron vármegyében tizenkét alkalommal kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak, főként Győrben és a környező településeken.

2024. Május 23. 09:13, csütörtök | Helyi

Pintér-Péntek maradt az iparkamara elnöke

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara május 8-án.