Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Szeptember 04. 12:40, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Összetett csapatversenyben első hely az országos tűzoltósport-versenyen

Összetett csapatversenyben első hely az országos tűzoltósport-versenyen

Augusztus 31. és szeptember 2. között rendezték meg a Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-versenyt Budapesten.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban és az UTE Szilágyi úti sporttelepén zajló viadalon valamennyi megye képviseltette magát, összesen kétszáz tűzoltó állt rajthoz.

A 2016-os országos megmérettetést augusztus harmincegyedikén dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A tábornok – utalva arra, hogy az idei immár a tizenharmadik viadal – úgy fogalmazott, reméli, ez a szám mindenkinek szerencsét és jó eredményeket hoz. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a most legjobban teljesítőkből áll össze az a versenycsapat, amely jövőre az ausztriai Villachban, a nemzetközi tűzoltósport-versenyen Magyarországot képviseli. Végezetül a tábornok a fővédnök belügyminiszter, valamint a védnök országos katasztrófavédelmi főigazgató nevében jó és balesetmentes sportolást kívánt mindenkinek.

Csütörtökön, az első versenynapon, a horoglétramászást teljesítették az indulók, a délutánt pedig a százméteres akadályfutással töltötték. A függőleges és a vízszintes erőpróba során egyaránt előnyt jelentett, ha a versenyző korábban atletizált, netán tornázott is. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ udvarán lévő mászóházakon egyszerre négy versenyző teljesítette a feladatot. A dolguk az volt, hogy megfelelő biztonsági intézkedések mellett egy legalább nyolc és félkilós horoglétrát – nagyjából harminc méteres futás után – beakasszanak a mászóház első emeleti ablakába, felfussanak a létrán, beüljek a párkányra, a létrát feldobják a következő emeletig, ismét másszanak, beüljenek, lajtorját dobjanak, majd az utolsó létrázás után a harmadik emeleti ablakon beugorva megállítsák a stoppert.

A délutáni verseny az UTE Szilágyi úti atlétikai sporttelepén zajlott, ott a százméteres akadálypályát kellett leküzdeniük az indulóknak. Ez a feladat is futással indult, majd a lendületbe jött versenyzők átsuhantak a két méter magas palánk fölött, ezután mindkét kezükbe vettek egy-egy feltekert tömlőt. Azzal végigrohantak a nyolc méter hosszú palánkon, közben egymáshoz is kapcsolták a tömlőket, majd némi futást követően a vezetéket egy osztóra is csatlakoztatták. Ezután már nem maradt más hátra, mint a helyére illeszteni a magukkal hozott sugárcsövet, és az ily módon megszerelt sugárral berontani a célba. Az eredményt nemcsak az befolyásolta, hogy mennyi idő alatt ért valaki a célba, hanem az is, hogy mindent szabályosan szerelt-e meg.

A második napon a négyszer százméteres váltófutás, illetve a kismotorfecskendő-szerelésben mérték össze tudásukat a tűzoltók.

Az UTE atlétikai pályáján berendezett négyszer százméteres váltónál az első csapattag dolga az volt, hogy a rajtjel elhangzása után felkapja az előre odakészített kislétrát, és azzal, illetve a sugárcsővel elrohanjon egy fából épített, két és fél méter magas, öt méter hosszú kisházig. Ott a létrán felment a ház tetejére, végigfutott azon, leugrott a másik oldalon, majd a váltózónában átadta a sugárcsövet az ott várakozó második embernek. Ő átvetette a palánkon, majd a felelősséget és a stafétát átadta a harmadik versenyzőnek. Ez a csapattag a százméteres akadályfutásnál már látott módon egy-egy feltekert tömlőt fogott a kezébe, azokkal végig szaladt a gerendán, a tömlőket előbb egymáshoz, majd a vezetéket az osztóhoz csatlakoztatta, helyére illesztette a sugárcsövet, majd le is szerelte azt, hiszen még hátra volt egy váltás. Az utolsó ember a tűzoltási feladatot kapta, egy tűzoltó készülékkel kellett tálcatüzet oltania, majd a sugárcsővel a kezében befutnia a célba.

A versenyfeladatok közül talán a kismotorfecskendő-szerelés lehet leginkább ismerős a laikusok számára, hiszen ebből évente rendeznek többfordulós országos bajnokságot is. Ahogy a váltónál, itt is az összedolgozás, a csapatmunka jelentősen hozzájárul a sikerhez. A feladat „roppant egyszerű”: a dobogóra kihelyezett „hozzávalókból” meg kell szerelni a táplálást, egy alapvezetéket, két sugarat, majd a sugarakkal egy öt centis lyukon átlőve kell megtölteni az öt méterre lévő céltáblák mögötti tartályokat.

A záróünnepség a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd átadták a verseny díjait. Az egyéni számok és a csapatverseny legjobbjainak dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át a kiváló teljesítményekért járó serleget, érmet és oklevelet.

A 2016-os verseny legjobbjai egyéniben:

Horoglétra-mászásban a Hajdú-Bihar megyei Kupás Gergő tűzoltó törzszászlós lett első. A második helyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról érkezett Stróbl Gergely tűzoltó főtörzsőrmester szerezte meg, míg harmadik a szintén Hajdú-Bihar megyei Harsányi Gergő tűzoltó főtörzsőrmester lett.

A 100 méteres akadályfutás első helyezettje Csabai Tamás tűzoltó zászlós lett Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapatából. A második helyen Vas Attila Zoltán tűzoltó őrmester végzett Fejér megyéből, míg a harmadik helyet a Hajdú-Bihar megyei Kupás Gergő tűzoltó törzszászlós szerezte meg.

Az egyéni összetett verseny élén Kupás Gergő tűzoltó törzszászlós végzett Hajdú-Bihar megyéből. A második Csuti Tamás tűzoltó törzsőrmester lett Győr-Moson-Sopron megye csapatából, harmadik helyen Csabai Tamás tűzoltó zászlós lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatból.

A csapatverseny legjobbjai:

Horoglétra-mászásban az első helyen a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata végzett. Második lett Győr-Moson-Sopron megyei csapat, míg a harmadik helyet a Bács-Kiskun megye csapata szerezte meg.

A 100 méteres akadályfutásban Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapata végzett az első helyen. A Fejér megyei csapat szerezte meg a második, míg a Tolna megyeiek a harmadik helyet.

Kismotorfecskendő-szerelésben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata került az első helyre. A Győr-Moson-Sopron megyei csapat a második helyen végzett, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapata a harmadik lett.

A négyszer százméteres váltófutásban a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata szerezte meg az első helyet. Baranya megye tűzoltói a második helyen végeztek, a Tolna megyei csapat pedig a harmadik helyre került.

Az összetett csapatversenyt Győr-Moson-Sopron megye csapata nyerte meg, ezáltal ők lettek két évre a vándorserleg tulajdonosai. A Baranya megyei csapat lett a csapatverseny második helyezettje, végül, de nem utolsó sorban a Bács-Kiskun megyei csapat került a harmadik helyre.

Ezt követően a különdíjakat adták át, majd Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy tartotta meg ünnepi beszédét. A főigazgató azzal kezdte, az idei egy igazán sportos nyár volt, hiszen a labdarúgó bajnokság és az olimpia mellé felsorakozott ez a verseny is. A felsorolt eseményeket összekötő „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” jelmondat kiválóan összefoglalja és jellemzi ezt a szakmát, ezt a hivatást, amit a versenyen résztvevők képviselnek. Tollár Tibor emlékeztetett arra, hogy a tűzoltósport mindig is komoly szerepet töltött be a tűzoltók életében, nemrég fejeződött be például a TFA nemzetközi tűzoltóverseny is. Ezek a versenyek nemcsak a küzdelemről szólnak, hanem az összetartozásról és a barátságról is. Alkalmasak arra is, hogy régi barátságokat felelevenítsenek, és újak szülessenek. Talán közhelyszerű, folytatta a főigazgató, hogy a versenyen való részvétel fontosabb a győzelemnél, de magunkat leküzdeni sokszor nehezebb, mint mások felett győzelmet aratni. A vezérőrnagy bízik benne, hogy két év múlva ismét találkozhat a jelenlévőkkel egy legalább ilyen színvonalas versenyen, és Vörösmarty szavaival zárta beszédét, „Ez jó mulatság, férfimunka volt”!

A verseny legjobbjai a díjakon kívül annak a jogát is elnyerték, hogy a belőlük összeállított csapattal Magyarországot képviseljék a jövő évi, az ausztriai Villachban megrendezendő nemzetközi tűzoltósport-versenyen.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Képek: Novák József c. tű. főtörzszászlós – Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és Győr HTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.