Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2023. Június 04. 07:15, vasárnap | Helyi

Ötven éve végzett mérnökök vehették át aranydiplomájukat a Széchenyi István Egyetemen

Ötven éve végzett mérnökök vehették át aranydiplomájukat a Széchenyi István Egyetemen

Aranydiplomáját vehette át az a több mint száz mérnök, aki a Széchenyi István Egyetem jogelődjén, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerezte oklevelét ötven éve.

Az ünnepeltek megismerkedhettek az intézmény győri kampuszával és dinamikus fejlődésével is.

A Széchenyi István Egyetemen már hagyomány, hogy díszdiploma-adományozással ünnepli meg az intézményben ötven éve vagy régebben oklevelet szerzett egykori hallgatókat. Az egyetem tavaly óta már nemcsak az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karon, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon, illetve a Művészeti Karon oklevelet szerzetteket köszöntheti, hanem a jogelődjén, az 1968-ban alapított Közlekedési Távközlési és Műszaki Főiskolán (KTMF) végzett mérnököket is.

A győri kampuszon június 1-jén két ünnepséget is rendeztek: az előbbin ötven, az utóbbin ötvenöt egykori hallgató kapta kézhez aranydiplomáját. A jeles alkalomból prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a fél évszázada az intézményben végzett alumnik büszkék lehetnek arra, hogy egy nagyszerű és jövőformáló intézmény születésének lehettek részesei, amely mára az egyik leginnovatívabb és legjobb infrastruktúrával rendelkező hazai egyetemmé vált.

A rektor felidézte az ötvenöt év alatt bejárt utat, és bemutatta az egyetem napjainkban zajló fejlesztéseit is. Kiemelte a fenntarthatóságot és a digitális agráriumot fókuszba helyező mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaságot, valamint a Zalaegerszegi ZalaZONE-on, Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályája mellett működő tudományos és innovációs parkot, ahol az autonóm járművekkel és mobilitási rendszerekkel, az elektromobilitással, a drónokkal és az 5G-vel kapcsolatos kutatások zajlanak. Ismertette a kekszgyári épület átalakításával létrejövő győri tudományos és innovációs parkot, amely hozzásegíti az egyetemet ahhoz, hogy az oktatási-kutatási tevékenységen túl a gazdasághoz is szorosabban kapcsolódjon, illetve a győri Zrínyi utcai kórházi épületegyüttes felújításával megvalósuló Egészségtechnológiai Campust, ahol az egészségügyi képzések, a kutatás-fejlesztés és a szolgáltatások egy helyen lesznek megtalálhatók.

Az emlékdiploma-átadó helyszínén a résztvevők megtekinthették a SZEnergy Team világcsúcstartó autóját, amellyel kapcsolatban a rektor hangsúlyozta: a Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata a kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve az első helyen végzett Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és városi kisautó kategóriában is. Utóbbiban ráadásul saját tavalyi világcsúcsát megdöntve. Hozzáfűzte, mindez a hallgatók tudását, az egyetem gyakorlatorientált képzéseinek és tehetséggondozó munkájának magas színvonalát egyaránt mutatja.

„ÖNÖK EBBŐL A NAGYSZERŰ INTÉZMÉNYBŐL INDULTAK PÁLYÁJUKON, ÉS AZ ITT MEGSZERZETT TUDÁS BIRTOKÁBAN VÉGEZTÉK MUNKÁJUKAT, JÁRULTAK HOZZÁ HAZÁNK FEJLŐDÉSÉHEZ. EMLÉKDIPLOMÁJUKHOZ SZÍVBŐL GRATULÁLOK, TOVÁBBI SIKEREKET, JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK” – ZÁRTA GONDOLATAIT PROF. DR. FRIEDLER FERENC.
AZ ÜNNEPELTEKET AZ ELSŐ ÜNNEPSÉGEN DR. KERÉKGYÁRTÓ JÁNOS KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGI ÜGYEKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR IS KÖSZÖNTÖTTE. „A KÖZLEKEDÉSI KORMÁNYZAT ÉS A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM TRADICIONÁLISAN JÓ KAPCSOLATOT ÁPOL EGYMÁSSAL AZ INNOVÁCIÓ, A SZAKEMBERKÉPZÉS ÉS A KUTATÁSI TERÜLETEKEN EGYARÁNT. MINDEZ NAGYMÉRTÉKBEN HOZZÁJÁRUL AHHOZ, HOGY A KÖZLEKEDÉSI SZEKTOR SZAKEMBER-ELLÁTOTTSÁGA ÉS INNOVÁCIÓS KÉPESSÉGE MAGAS SZINTŰ” – FOGALMAZOTT.

Aláhúzta, a jelenlévők ötven éve szerezték diplomájukat, és ebben az ötven évben több minden történt a közlekedési ágazatban, mint az azt megelőző ezer évben.

„ÖNMAGUKBAN A KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK, TECHNOLÓGIÁK, A VEZETŐK ÁLTAL MEGHOZOTT DÖNTÉSEK NEM VEZETNEK SIKERRE, MERT KELLENEK AZOK A SZAKEMBEREK IS, AKIK A TUDÁSUKKAL, MUNKÁJUKKAL BIZTOSÍTJÁK A NAPI MŰKÖDTETÉST ÉS A FOLYAMATOS FEJLŐDÉST” – EMELTE KI.

A délutáni ünnepségen vette át aranydiplomáját Tarlós István, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Felügyelőbizottságának elnöke, Budapest korábbi főpolgármestere, aki 1973-ban, a KTMF Közlekedésépítési Karán szerzett oklevelet.

„RENGETEGET KÖSZÖNHETEK AZ AKKORI FŐISKOLÁNAK, AMELY EGYBEN A FIATALSÁGOT IS JELENTI SZÁMOMRA. AZ, HOGY MA ÁTVEHETEM AZ ARANYDIPLOMÁMAT, MÉLYEN MEGÉRINT. HOSSZÚ ÉS ÉRDEKES ÉLETPÁLYÁT TUDHATOK MAGAM MÖGÖTT, AMELYNEK AKTÍV IDŐSZAKA VÉGE FELÉ ÚGY HOZTA A SORS, HOGY EGY TELJESEN MÁS MINŐSÉGBEN SZOLGÁLHATOM A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMET. EZT AJÁNDÉKNAK TEKINTEM” – FOGALMAZOTT.

Hozzátette, az intézmény magas színvonala és fejlődőképessége további eredményekre predesztinálja, ami nagyban köszönhető az egyetem elhivatott vezetőinek.

Címkék: aranydiploma, egyetem, győr

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 07. 09:15, csütörtök | Helyi

Elindult az országos szezonális ellenőrzés

Az ellenőrzéseket ahogy eddig, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.

2023. December 07. 08:14, csütörtök | Helyi

Győrben van a legszebb piaci stand

Győri lett az ország legszebb piaci standja.

2023. December 07. 07:14, csütörtök | Helyi

Kutyafuttató és játszótér is épül Écsen új találkozási pontján

Letették Écsen helyi közösségi tér és park kialakítását célzó fejlesztés alapkövét.

2023. December 06. 12:08, szerda | Helyi

»Őt dicsérte koldus, árva, emlékezzünk jóságára!«