Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 28. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/richpoi.com

Óvatosan az energiaital-fogyasztással!

Óvatosan az energiaital-fogyasztással!

Az energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni, de a hatás hosszú távon negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre – vélik a szakértők.

Van, amikor egyszerűen sok a jóból: a szív- és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek ajánlatos messze elkerülni az energiaitalokat, s mindenk másnak is csak mértékkel fogyasztani. A koffeinben gazdag innivaló – amely sok esetben még számos élénkítő hatású anyagot tartalmaz – jelentősen növeli a vérnyomást és emeli a pulzusszámot – figyelmeztet a Német Belgyógyászok Szakszövetsége.

Ezzel szemben azok a sportitalok, amelyek magas szénhidrát-tartalmúak (koffein nélkül), s ásványi anyagokban is gazdagok, teljesen ártalmatlanok egészségi szempontból. A figyelemfelhívás során Wolfram Delius, müncheni kardiológus egy amerikai tanulmányra hivatkozik: fiatalok esetében fél liter energiaital elfogyasztása két órán belül nyolc százalékkal növelte a vérnyomást, míg a pulzus is 5-7-tel emelkedett percenként.

Az energiaitalok rendszeres fogyasztásával a fiatalok körében is fennáll annak a veszélye, hogy egy kezdeti stádiumban lévő, s ezért nem észlelt és ezért kezeletlen szív- és érrendszeri megbetegedés felerősödik. Delius szerint a veszélyt növeli, hogy a fiatalok esetében az ilyen jellegű betegséget csak később diagnosztizálják.

Az energiaitalokat a fiatalok emellett főleg olyan szituációkban fogyasztják, amelyek amúgy is megterhelőek a szervezet számára: alkohollal keverve, nagyobb fizikai megterhelés után, vagy erős fáradtság esetén.„A szív- és érrendszer védelme érdekében semmiképpen sem ajánlott az energiaitalokat alkohollal keverni, s ha már magas koffeintartalmú italt fogyaszt valaki, gondoskodnia kell a megfelelő mennyiségű (nem alkoholos) folyadékbevitelről is” – tanácsolja Delius.

Nem mehetünk el amellett sem szótlanul, hogy az energiaitalok a rendszeresen, vagy akár alakalomszerűen szedett gyógyszerek hatását is befolyásolják, ezért „ajánlott a szedett gyógyszer és az energiaital fogyasztásának összeegyeztethetőségéről a háziorvossal konzultálni” – mondja a professzor.

Ez a baj az energiaitallal

Nem azzal van baj, hogy vannak energiaitalok, hanem azzal, hogy ezeket nem megfelelően használjuk – fogalmazott a szakember.Veszélyes a gyermekekre az energiaital fogyasztása - állapította meg az ÁNTSZ, amely tavaly november óta gyűjtötte az ital fogyasztásával összefüggő adatokat. Az egy évig tartó vizsgálatból kiderült: 232 fiatal lett rosszul túlzott energiaital-fogyasztás miatt, minden második esetben kórházi ellátásra volt szükség, néhány esetben pedig maradandó károsodást okozott az energiaital, egy fiatal meghalt.

Az energiaital túlzott fogyasztása, elsősorban a szívre és az érrendszerre ártalmas, a koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ez pedig a fejlődésben lévő gyermekek szervezetére különösen veszélyes, náluk a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Ezért is találja megdöbbentőnek az ÁNTSZ, hogy vizsgálata szerint 4-ből 3 esetben 18 éven aluli lett rosszul túlzott energiaital-fogyasztás miatt, voltak köztük 8-10 éves gyermekek is. Akadt olyan, akinek két deci elfogyasztása után lettek problémái, de volt olyan is, aki három litert ivott meg belőle.

Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológusa szerint a fő problémát az okozza, hogy az energiaitalban többféle koffein is van. Nem azzal van baj, hogy vannak energiaitalok, hanem azzal, hogy nem megfelelően használjuk őket – fogalmazott a szakember. Sok fiatal azért iszik energiaitalt, mert éjszaka sokáig ébren van, és azt hiszi, hogy másnap ettől friss marad, azonban a koffeinbevitel ellenére a szervezet mindenképpen elfárad, sőt később sokkal fáradtabb lesz - hívta fel a figyelmet a szakember- írja a richpoi.com.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.