Városlista
2019. augusztus 21, szerda - Sámuel

Hírek

2018. December 05. 08:10, szerda | Helyi

Papagájok fogadnak a Gyermeksürgősségin

Papagájok fogadnak a Gyermeksürgősségin

Elkészült a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksürgősségi Részlege. A keddi átadó ünnepségen elhangzott: országos hálózat részeként alakították ki a központot, ahol gyermekbarát környezetben fogadják a kis betegeket.

Egy országos projekt részeként nemcsak új helyiségeket alakítottak ki, hanem egységes, korszerű szemlélettel s műszerekkel hat városban a legmagasabb, úgynevezett hármas szintű ellátást nyújtanak a rászoruló gyerekeknek. Budapesten a hálózat szakmai irányításával is megbízott Heim Pál Gyermekkórház és a Bethesda Kórház a fővárosi klinikák támogatásával látja el ezt a feladatot.

Vidéken a három orvosegyetem területén – Pécsett, Szegeden és Debrecenben –, valamint Miskolcon és Győrben nyílik gyermeksürgősségi részleg.

Dr. Tamás László János főigazgató főorvos elmondta: nem alapvetően új rendszerről van szó, hanem a kialakult gyakorlat újragondolásáról, amely érinti a gyermeksürgősségi, illetve gyermektraumatológiai képzést éppúgy, mint az ellátás módszereit, az ehhez szükséges eszközparkot és a működés finanszírozását is. Az átadón úgy fogalmazott: alapvetés, hogy a gyermekek más bánásmódot, más ellátási típust igényelnek, mint a felnőttek, s a civilek játék- és könyvadományai is azt segítik, hogy gyermekbarát környezetben fogadják a kis betegeket.

Vizsgálókat, várót és fektető helyiséget alakítottak ki. Elkészült a kiemelt kezelő is, az elmúlt néhány hétben már próbaüzem zajlott, mostantól pedig a gyermeksürgősségi részleg a sürgősségi osztály részeként, de a felnőttektől elkülönítve, önálló apparátussal, a felnőttek ellátásától különböző szakmai elvek alapján működik.

Dr. Tamás László János főigazgató főorvos fontos mérföldkőnek nevezte az országot lefedő, uniós forrásból megvalósuló fejlesztést, amely térségi feladatokat lát el.

Borkai Zsolt polgármester megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, akik mindent megtesznek, hogy a feladataikat minél magasabb szinten lássák el.

„A várost mindig az jellemezte, hogy összefogással tudunk jót alkotni. Jelen esetben is a siker egyik kulcsa, hogy a kormány, a város és számos eszközt adományozó vállalat együtt tud dolgozni” – hangsúlyozta a polgármester.

Az átadó ünnepségen részt vett prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Köszöntő beszédében kifejtette, elkezdődött az advent, és mint minden évben, várjuk, hogy ismét megszülessen a szeretet. Ebből a szemléletből vezethető vissza többek között a kórházak megszületése is, ahol a szenvedőknek segítenek. „Olyan ellátórendszert építünk ki, ami példaként szolgál majd Európában. A gyógyítás több ezer éves tradíciói a lelket helyezik előtérbe. Erre épül a magyar egészségügy, és erre lehet építeni a jövőben is” – hangsúlyozta.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a projekt keretében 14 milliárd forint keretösszegű fejlesztéssel 2020-ra újítja meg a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos hálózatát.

A papagájok és az illusztráció pedig Prof. Dr. Dézsi Csaba András kardiológus-főorvos, önkormányzati képviselő tulajdona.

Szerző: Zoljánszky Alexandra

Forrás: gyorplusz.hu

Fotók: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 18:06, szerda | Helyi

Győrben lövöldözött az utcán

Egy győri férfi fegyverrel a kezében sétálgatott az egyik úton, majd megállított egy autót úgy, hogy kétszer a levegőbe lőtt, majd kirabolt egy benzinkutat. Tettére nincs magyarázat.

2019. Augusztus 19. 08:16, hétfő | Helyi

ÜZLETBŐL AKARTAK LOPNI, KERESSÜK ŐKET

A győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a két bolti tolvaj elfogása érdekében.

2019. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

FORGALMI VÁLTOZÁSOK A NYÁRZÁRÓ KONCERT IDEJÉN

A Nyárzáró koncert biztonságos lebonyolítása érdekében útlezárásra kell számítani, ami érinti a buszközlekedést is. Az önkormányzat a koncert utáni hazajutást ingyenes éjszakai járatokkal segíti:

2019. Augusztus 18. 07:11, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp augusztus 19-től