Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Augusztus 12. 09:59, péntek | Helyi
Forrás: V

Perseida meteorraj - még tart a csillaghullás az elkövetkező napokban

Perseida meteorraj - még tart a csillaghullás az elkövetkező napokban

Egy meteor látszik az égbolton Hollókő közelében 2016. augusztus 12-én. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla. Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett.

A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle-üstökös legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető. A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távolabb. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket.

Idén nemzetközi szinten is kimagasló aktivitást várnak a maximum éjszakáján, augusztus 11/12-a estéjén, de az előtte és utána levő napokban sem fogunk unatkozni a derült ég alatt! :) Érdemes figyelni a radiánshoz közeli fényesebb rajtagokat, melyeket a 'W' Cassiopeia alatt kell keresnünk Kelet felé: -írja a Tűzgömbök Világa weboldal.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra. De sose a zenitet, a fejünk feletti pontot bámuljuk, inkább valahova félúton a zenit és a horizont közé, úgy 45 fok magasra nézzünk. Kitüntetett irány sincs, a hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek, de talán a déli vagy az északi irány kicsit kedvezőbb lehet. A lényeg, hogy ne legyenek közvetlen fények, és minél sötétebb égbolt alól végezzük a megfigyelést. Ha az időjárás is kedvezően alakul, az esti órákban 10-20, a hajnali órákban viszont akár 30-40 meteort is láthatunk egy óra alatt. Gyakran előfordul, hogy sok percig nem hullik egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön 3-4 is.

Egy fantasztikus felvétel a 2005-ös Perseida-maximum idején készült, és két éjszaka alatt felvett 3555 felvétel összegzéséből született. Nagyjából 160 rajtag látható rajta. (Fred Bruenjes felvétele)

Nos az idei maximumot illetően azért van egy kis kavarodás, mert több hullámban fog érkezni! A hagyományos megszokott maximum 12/13 éjszakáján szokott lenni. Ez idén 13-án a reggeli órákban fog bekövetkezni. Így ezt a legjobban az Amerikai kontinensről lehet a legjobban megfigyelni. De az elmúlt évek tapasztalata, hogy augusztus 11/12, 12/13 és 13/14 éjszakáján is elég sok Perseidát lehet látni! Jérémie Vaubaillon neves csillagász számításai azt mutatják, hogy augusztus 12-én 0 óra UT és 4 óra UT között keresztezi a Föld a szülőüstökös törmelékfelhőjének egy sűrű részét, amely az égitestről 2 keringési periódussal ezelőtt dobódott ki. Így ekkor fogjuk a legtöbb meteort látni Magyarországról és persze Európából! (Az üstökös és ezáltal a Perseida meteorraj keringési ideje 133 év.)- írja az IDŐKÉP weboldal.

Hangsúlyozzuk, hogy megfigyelésre a nagyvárosoktól távoli, fényszennyezéstől mentes, jó körkilátású helyszínek a legalkalmasabbak.

Forrás: Csillagászat.hu

A Perseidák és más nyári meteorrajok jelentkezése rádiós észlelési technológiával :http://www.galileowebcast.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.