Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Február 29. 07:30, szerda | Helyi
Forrás: hvg.hu

Robbantottak a Rába-részvények: újabb megrendelések érkezhetnek?

Robbantottak a Rába-részvények: újabb megrendelések érkezhetnek?

Hatalmasat emelkedett a keddi kereskedésben a győri Rába részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, kora délután 15 százalékos pluszban, 755 forinton járt a jegyzés.

Az emelkedést kereskedők a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben megjelent cikkekkel hozzák összefüggésbe, amelyek a honvédelmi vezetés elképzelésit írják le a hazai hadiipar fejlesztésével kapcsolatban az ún. Hadik-terv (Hadfelszerelési Iparkorszerűsítési Terv) keretében.

A Népszabadság szerint a Hende Csaba vezette szaktárca célja, hogy az ország védelmi képességének növelését és a technikai szükségleteket hazai bázison biztosítsák. Mint írják, a Hadik-tervről szóló kormányzati előterjesztés egésze nem ismerhető meg, annak egy része ugyanis államtitok. A lap szerint a Hadik-tervben a tárca egyértelművé teszi, hogy a védelmi piac hozzájárulhat a "Magyar Növekedési Terv" megvalósulásához, egyes területeken pedig lehetőséget biztosít a meglévő ipari kultúra hasznosítására és továbbfejlesztésére.

A hadiipar letéteményese

A Hadik-terv alapjait eszerint többek az adórendszer átalakítása (a védelmi rendeltetésű beszerzések után a költségvetés önmagát ne adóztassa), hatékonyabb katonadiplomáciai tevékenység, illetve "holdingosítás és klaszterezés" adja. Utóbbi része, hogy a különböző járművek és eszközök esetében hazai bázisú gyártás és javítás-karbantartás valósuljon meg.

A cikk emlékeztet rá, hogy a hadiipar fellendítésében a HM jelenlegi vezetése szerint nagy szerepet játszhat az államosított Rába is, amely már most is több milliárd forintért szállít katonai járműveket a honvédségnek egy 2018-ig szóló keretszerződés értelmében. Hende Csaba nemrég a magyar hadiipar jövője letéteményesének nevezte a Rábát, és kilátásba helyezte, hogy újabb többmilliárdos járműmegrendelést készül adni a cégnek. Ennek részleteiről azonban egyelőre semmit nem tudni.

Nem is újdonság

A többmilliárdos készülő megrendelés a Rába számára a nyilvános információk szerint nem jelenthet újdonságot a piacnak, hiszen a győri cég 2003 óta kap folyamatosan megrendeléseket a HM-től, tavaly valamivel több, mint 3 milliárd forintos árbevétele származott ebből a győri cégnek, s várható, hogy idén is ebben a nagyságrendben szállít majd a társaság.

Azok a Rába részvényesek, akik papírjaikat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által megtett nyilvános vételi ajánlatban felajánlották, eközben még mindig várhatnak a versenyhivatali jóváhagyásokra, ezekre van ugyanis még szükség a tranzakció lezárultához. A december elején lezárult 815 forintos nyilvános vételi ajánlathoz szükséges versenyhatósági eljárások lezárulta az ajánlattevő közlése szerint a december eleji benyújtástól számított 2-4 hónapon belül várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák

2024. Május 15. 09:12, szerda | Helyi

A láthatóság minden évszakban fontos!

A jó idő egyre többeket csal a természetbe, sétára, mozgásra. De ilyenkor is tartsd szem előtt a biztonságot!

2024. Május 15. 08:12, szerda | Helyi

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába látogatott a francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete volt a Széchenyi István Egyetem vendége nemrégiben.

2024. Május 15. 07:13, szerda | Helyi

Vedd elő a színest!

Rajzolj és nyerj a MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatán, melynek témája a biztonságos közlekedés.