Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2019. Január 31. 16:24, csütörtök | Helyi

Semjén Zsolt terepszemlét tartott Győrben - Négymilliárd forintból újul meg a Káptalandomb

Semjén Zsolt terepszemlét tartott Győrben - Négymilliárd forintból újul meg a Káptalandomb

Hazai és európai uniós forrásokból, mintegy négymilliárd forint értékben indulnak fejlesztések idén a Káptalandombon. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is a Győri Egyházmegyében járt csütörtökön.

A beruházások célja a szakrális értékek és emlékek megőrzése és bemutatása, valamint a turizmus fellendítése a turisztikai helyszínek fejlesztésén keresztül.

A csütörtöki projektnyitó sajtótájékoztatón történelminek nevezte dr. Veres András győri megyéspüspök a kezdődő fejlesztéseket: „a nagy volumenű felújítási program nemcsak Isten dicsőségét szolgálja, hanem az emberek javát, örömét is.” A beruházások célja, hogy az egyházmegye megőrizze és méltó körülmények között bemutassa szakrális értékeit és emlékeit, valamint eszközei korszerűsítésével növelje az oktatás hatékonyságát, még hangsúlyosabbá téve a Káptalandomb szakrális vonzerejét és evangelizáló jellegét a látogatók szélesebb rétege számára – tájékoztatott a püspök.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, a kormány kiemelten fontosnak tartja az egyházi műemlékek rekonstrukcióját. Teszi ezt vallási, műemléki és identitás aspektusból. Felidézte: a kormány egyházpolitikáját 1998-ban Veres Andrással közösen dolgozták ki, majd elindítottak egy programot az egyházi épített örökségek felújítására, valamint a székesegyházak és a templomok megújítására. A felújítási hullám 2010-ben vett lendületet, minden egyházmegyét érintve megújultak a főtemplomok. Az unióban hazánk költi a legtöbb pénzt egyháztámogatásra, műemlékek helyreállítására, többek mellett azért teszi ezt, mert az ország turisztikai vonzerejét nagymértékben az egyházi műemlékek jelentik. „Kulcsfontosságú, hogy a történelmi örökségünket és identitásunkat megőrizzük és az egész világ számára megmutassuk” – hangsúlyozta

„Az elmúlt évek során egy pusztán ipari városként számon tartott Győr a komoly kormányzati támogatásnak és a nagyfokú összefogásnak is köszönhetően sok más tekintetben is felkerült Európa térképére” – mutatott rá Borkai Zsolt polgármester.

Hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városában folyamatosak a fejlesztések, s ennek a megújulásnak is köszönhető, hogy Győr az egyik leglátogatottabb település Magyarországon. „A győri püspökség nyitottsága jellemzi a várossal való együttműködését, amely jól szolgálja Győrt és a győrieket. Most a város és az egyházmegye közösen arra keresik a lehetőséget, hogy az induló projekten túl, megújulhasson a Káptalandomb burkolata is” – emelte ki a polgármester.

Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő a gondolathoz csatlakozva elmondta, hogy szükséges a Káptalandomb közterületének nemcsak a burkolati megújítása, hanem a közművek cseréje is.

A 2022-ig megvalósuló fejlesztéseket Horváth Zoltán Barna projektmenedzser mutatta be. Ebben szerepel a Nagyboldogasszony-székesegyház rekonstrukciójának folytatása. 1,8 milliárd forint hazai forrásból restaurálják többek között a főoltárt, a mellékoltárokat, a szószéket, a díszítőfestéseket, a főhajóban található aranyozott fabetéteket és a mennyezetfreskókat. A Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet épületének rekonstrukciója is elkezdődik. 1,2 milliárd forint hazai forrásból felújítják a nyílászárókat, korszerűsítik a teljes belső gépészeti és elektromos rendszert, valamint megújul számos oktatási célt szolgáló helyiség. Az intézményben jelenleg százharmincan tanulnak, élnek.

Komplex felújítás kezdődik a Káptalandomb 8., 9., 10. és 16. szám alatt található épületekben, hétszázmillió forint hazai forrásból. A Győri Egyházmegye tulajdonában lévő ingatlanokban a korszerűsítést követően zarándokok elszállásolására lesz lehetőség, egyszerre egybusznyi vendéget tudnak majd fogadni.

1,1 milliárd forint uniós forrásból információs pontot, kávéházat és látvány-ostyasütödét alakítanak ki a Szent László Látogatóközpontban, a Nagyboldogasszony-székesegyházban innovatív kiállítóteret hoznak létre, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban pedig bővítik a kiállítóteret, kicserélik a bútorzat egy részét és multimédiás eszközöket telepítenek.

Földvári Gabriella

Forrás: gyorplusz.hu

Fotó: O. Jakócs Péter; Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 30. 09:17, péntek | Helyi

Végy egy jó kapust…

Nagy figyelmet kapnak a Fehér Miklós akadémián a kapusok.

2022. Szeptember 30. 08:15, péntek | Helyi

II. Győri Halnapok – Folytatódik a népszerű gasztrohagyomány

Győrben tavaly rendezték meg először a Győri Halnapokat.

2022. Szeptember 30. 07:16, péntek | Helyi

Harminc éve figyeljük meg a madarakat

Európai Madármegfigyelő Napokat tartanak a hétvégén hazánkban is.

2022. Szeptember 30. 06:20, péntek | Helyi

Ismét lesz Pink futás és séta Győrben

Október első vasárnapján a mellrák elleni küzdelemért kampányolnak a résztvevők.