Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 18. 08:40, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Simon Róbert Balázs: „Egyre erősödik a helyi adóbevételek jelentősége”

Simon Róbert Balázs: „Egyre erősödik a helyi adóbevételek jelentősége”

A győri önkormányzat pénzügyi gazdálkodása ebben az esztendőben is két jelzővel illethető: kiszámítható és kiegyensúlyozott.

A legfontosabb, hogy a város minden fizetési kötelezettségének határidőben eleget tesz. A közgyűlés éppen ezen a héten tárgyalta a 2011. évi költségvetés I-III. negyedéves végrehajtásáról szóló beszámolót, amelyből kiderül, hogy a költségvetésbe tervezett bevételek illetve kiadások alakulása összességében időarányosan alakult és természetesen így van ez a IV. negyedévben is.

- Új hitelkeretet nem nyitottunk, a rendelkezésre álló mintegy három-milliárd forintos fejlesztési hitelkeretünkből pedig stabil gazdálkodásunknak köszönhetően nem került sor lehívásra, így azt a város jövő évi költségvetésébe is be tudjuk tervezni. Működési célú hitellel - sok települési és megyei önkormányzattól eltérően - Győr nem rendelkezik, és működési célra a jövőben sem kívánunk hitelt felvenni - értékelt Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester.

A városvezető elmondta: a legnagyobb anyagi terhet az intézményhálózat működtetése jelenti. Idén az oktatás területén közel 7 milliárd forinttal kell önkormányzatunknak a központi normatívákat kiegészíteni, amely nagyságrendileg 40 %-nak felel meg. Az egészségügyi és szociális területen pedig közel 900 millió forintot kell saját forrásból biztosítani, amely több mint 30 %-ot jelent. Várhatóan ezek az arányok 2012-ben még tovább romlanak a győri önkormányzat szempontjából.

A város pénzügyi lehetőségei jelentősen nem változnak 2012-ben sem, így a jövő évi költségvetés induló főösszege az idei évhez hasonlóan, nagyságrendileg 40 milliárd forint körül várható.

Simon Róbert Balázs pénzügyi szempontból hasonló évre számít 2012 vonatkozásában, mint amilyen az idei volt. A költségvetési javaslatot a tervek szerint 2012. február 24-én tárgyalja a közgyűlés. Az úgynevezett „helyi" adóbevételek évről-évre egyre nagyobb szerepet játszanak az önkormányzatok költségvetésének bevételi oldalán, azok fontossága a következő években tovább erősödik. 2012-ben, az idei évhez képest növekedésre számít az alpolgármester az iparűzési és az idegenforgalmi adó tekintetében, ami egyértelműen összefügg a győri gazdaság további erősödésével, illetve az idegenforgalom javulásával. A jövő évre vonatkozóan nem tervezik új adónem bevezetését, és nem változnak a jelenleg érvényben lévő adómértékek sem - erősítette meg a várospolitikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.