Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Szeptember 18. 09:15, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Összehangolt viteldíj- és menetrend-rendszer: elérhető az integrált közlekedés

Összehangolt viteldíj- és menetrend-rendszer: elérhető az integrált közlekedés

Cseh mintára alakítanák át a közösségi közlekedést. A Vasi és a győri Kisalföld Volán, a MÁV-Start, valamint a GySEV elsőként szeretné elérni, hogy hazánkban összehangolják a régió személyszállítását.

Ehhez átjárhatóságot kell teremteni a menetrendek, a viteldíjak, és a jegyrendszer érvényességének kibővítésére. A fejlesztési tárca infrastruktúráért felelős államtitkára a Nyugathír.hu-nak elmondta: a kormány által tervezett közösségi közlekedési holding létrehozása is ezt a célt erősíti.

Csehországban 2002-ben kezdtek a közösségi közlekedés szereplői azért dolgozni, hogy többen válasszák az autóbuszos és vasúti közlekedést az autó helyett. A munka 2010-re hozott eredményt. A dél-morvaországi példát alapul véve a nyugat-dunántúli térségben érdekelt közlekedési vállalatok is közös munkába kezdtek, hogy kidolgozzák az integrált közösségi közlekedés feltételeit.

Ungvári Csaba vezérigazgató-helyettes, GySEV: "Elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, tehát az, hogy olyan intermodális központokat alakítsunk ki, ahol a helyi buszjáratokról a vasúti közlekedésre gyorsa és kényelmesen át tudjanak szállni az utasok, ez nagyon fontos. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos a járműfejlesztés, nagyon fontos az, hogy P+R parkolókat és biciklitárolókat alakítsunk ki az állomások mentén, annak érdekében, hogy az utasok több közlekedési ágazattal tudjanak A pontból B pontba eljutni."

Az autóbusz-társaságok vezetői szerint a nagyobb távolságok megtétele esetében a kötöttpályás szolgáltatással nincs értelme versenyezniük. A régión belüli, az iskolába és munkába jutás feltételeit erősítő fejlesztések azonban régóta váratnak magukra.

Pócza Mihály elnök-vezérigazgató, Kisalföld Volán: "Ha feltételezzük, hogy van egy felfuvarozás a vonatra, meg egy elfuvarozás a munkahelyére, ez két átszállást feltételez, naponta négy átszállást, ez olyan mértékben megnöveli az eljutási időt az utas számára, hogy az számára nem alternatíva. Tehát mindenképpen óvatosan kell ezzel a kérdéssel bánni, de ezt településenként, majdnem azt mondom, hogy megállónként kell értelmezni."

A MÁV-Start képviselője úgy véli, a közlekedési párhuzamosságok megszüntetése csak akkor lehet helyes irány, ha nem okoz veszteséget egyik szolgáltatónak sem. Évek óta szó van a Győr és Budapest közötti autóbuszjáratok megszüntetéséről, és a vasúti forgalom erősítéséről, ám ez a volánnak jelentős árbevétel kiesést okozna.

Morvai Katalin üzleti vezérigazgató-helyettes, MÁV-Start: "Szerintem ezt egy lépcsővel feljebb kell eldönteni, a prioritásokat. Véleményem szerint nem lehet elvárni a szolgáltatóktól, az egyeztetést, azt el lehet várni, de azt nem lehet elvárni, hogy önként mondjanak le területekről, melyek egyébként náluk is nyereségesen vagy jól működnek."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerint a kormányzat is elkötelezett a közösségi közlekedés szervezésének optimalizálásában.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fidesz-KDNP:

"A közösségi közlekedési holdingnak a létrehozása ebben az irányban tett első fontos lépés lesz, ahol a vasúttársaság, és a volán társaságok egységes irányítás alá kerülnek, tehát nemcsak szakmai együttműködés, hanem tulajdonosi felügyelet is összefogja őket, ha esetleg bármi vita, nézeteltérés, vagy forrásokért folytatott verseny felmerül."

A közlekedési cégek vezetői szerint szolgáltatásaik úgy lehetnek versenyképesek, ha gyorsabbá, pontosabbá, megbízhatóbbá, és ami a legfontosabb, olcsóbbá válhat a jövőben a közösségi közlekedés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.