Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Február 13. 16:01, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Stratégia készül a magyar-szlovák határ menti tömegközlekedés fejlesztésére

Stratégia készül a magyar-szlovák határ menti tömegközlekedés fejlesztésére

Tömegközlekedés-fejlesztési stratégiát dolgoz ki közösen a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a pozsonyi Területfejlesztési Intézet 380 ezer eurós európai uniós támogatásból - mondta Siska Miklós projektvezető az MTI ér

A határ menti mobilitás elősegítésére irányuló projektre a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerte el a támogatást a két pályázó intézmény. Az együttműködő partnerek stratégiát alkotnak, megvalósíthatósági vizsgálatot készítenek és akciótervet dolgoznak ki a több mint 600 kilométer hosszú magyar-szlovák határon átnyúló közösségi közlekedési kapcsolatok fejlesztésére - ismertette Siska Miklós.

A projektvezető alapvető problémának tartja, hogy míg a határon belüli tömegközlekedés közszolgáltatási szerződések alapján állami támogatást kap, addig a határon átmenő forgalmak nemzetközinek számítanak, és nem kapnak támogatást. "Ettől kezdve nem lehet versenyezni a személygépkocsival" - mondta.

A határ menti tömegközlekedési stratégia kidolgozása előtt felméréseket készítenek, egyebek között 1300 háztartást kérdeznek meg a határon átnyúló utazási szokásokról, utasszámlálást tartanak a határon átmenő járatokon és úgynevezett megállításos kikérdezést is szerveznek a közutakon. Konzultálnak polgármesterekkel és nagyobb munkáltatókkal. Mindezek nyomán rajzolódik ki egyfajta kép a tényleges igényekről. A szolgáltató cégekkel történő megbeszélések során pedig körvonalazódik az is, miként lehet felépíteni az együttműködést a határ két oldalán szolgáltatók között - mondta a projektvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

2024. Április 16. 07:13, kedd | Helyi

Tavaszi utómunkálatokkal folytatódik a győri fővonal felújítása

Tavaly felújította a MÁV a győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszát.

2024. Április 15. 09:14, hétfő | Helyi

Milákot is leelőzték – a győri úszók voltak a legeredményesebbek az idei bajnokságon!

2024 április 9-12. között Budapesten a Duna Arénában rendezették az úszók számára a felnőtt magyar bajnokságot, ahol az olimpiai kvalifikációs szinteket is megúszhatták a legjobbak.