Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Április 11. 11:21, szerda | PR

Ásványvíz kontra csapvíz

Ásványvíz kontra csapvíz

Egy tanulmány szerint a Magyarországon egy év alatt eladott palackok egymás után helyezve hatszor(!) érnék körbe a bolygót.

Ebből is látszik, hogy az ásványvizes palackok komoly környezeti terheléssel járnak. A szelektív hulladékgyűjtés meglehetősen lassú térnyerése miatt ezek a csomagolóanyagok sajnos többnyire még mindig eldobálva, a lerakókban vagy égetőkben végzik. Valószínűleg nem is gondolunk bele, hogy a palackozás járulékos költségeit mi magunk fizetjük meg a vásárlásnál, a szemétdíjban, hulladéklerakók építésénél vagy az okozott környezeti károk felszámolásánál. Sokan elvből nem isznak csapvizet, elkönyvelik magukban, hogy az nem megfelelő minőségű, rossz ízű és inkább hordják haza kartonszámra az ásványvizet. Pedig nem kéne!


Miért hisszük hogy jobb az ásványvíz?

Ivóvíz csak olyan víz lehet, amely eleget tesz a jogszabályban rögzített szigorú határértékeknek. Ez azt jelenti, hogy mintegy 200 alkotóelem jelenlétének felső határértéke jogszabályban rögzítve van. Ezen előírásnak hazánkban az összes csapvíz megfelel, ezek természetesen rendszeresen ellenőrzésre is kerülnek. Mi lehet mégis a gond? Miért érzi az ember úgy, hogy ami a csapból folyik az mégsem olyan tiszta? Ez elsősorban a látványos ásványvízreklámok számlájára írható. Mert milyen szép látvány, ahogy a gleccserekből elindul a víz és végül egy ásványvizes palackban landol! Az ásványvíz tehát úgy lett az egészséges életmód egyik szimbóluma, hogy közben elfelejtettük megkérdezni, mi is a baj a csapvízzel! Pedig a csatornahálózatban található vizek minősége igenis megfelel az előírásoknak. De – és itt jön a csavar a történetben – a vízvezetékrendszerben tökéletes minőségű víz óriásit tud változni az utolsó 10-15 méteren! Tudni kell, hogy a házba lépve, már a lakóközösség felelőssége a vízminőség. Főleg régi vezetékekből válhatnak le folyamatosan vízkő- és rozsdadarabkák, s ha ez poharunkba kerül, bizony nem túl szép látvány. De erre van megoldás!

Hozzáadott érték : széles a kínálat

Ha a csapvíz íze megfelelő számunkra, de kitöltéskor apró szennyeződések úszkálnak benne, egy egyszerű mechanikai szűrő már orvosolhatja is a problémát. Ezek a berendezések megfogják az apró szemcséket, s máris esztétikusabb látvány kerül a poharunkba. Ez a probléma nem biztos, hogy csak a régi vezetékkel ellátott házban lakókat érinti. Egy csőtörés bárhol előfordulhat, az érkező rozsdabarna „trutyis” víz hátborzongató látvány. A rendszer elejére beszerelt vízszűrő rengeteget megfog mindebből! Ha a vizünk ránézésre tiszta, de az ízével nem vagyunk maradéktalanul elégedettek, érdemes megpróbálkozni egy olyan szűrővel ami kiszűri a klórt és egyéb ízrontó anyagokat. Temérdek változata létezik: ilyen pl. a konyhai mosogató alá szerelhető FH-3, a konyhapultra helyezhető Nordfilter vagy akár egy mutatós vízszűrő kancsó mint a Perfect Water. Létezik olyan kompakt változat, mely a vízkeménység csökkentése mellett kiszűri nemcsak az illat- és ízrontó anyagokat, hanem a nehézfémeket is. Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy a víz a csatornarendszerben tisztán indul el hozzánk, de pl. egy régi, ólomcsövekkel szerelt háznál folyamatosan kerülhetnek az ivóvizünkbe ezek a nemkívánatos anyagok.

Tízezreket takaríthatunk meg

Napi folyadékszükségletünket tehát nem szükséges ásványvízzel fedeznünk. Bátran igyuk a csapvizet! A cikkből kiderül, hogy igény esetén a csapvizet is fel lehet „tuningolni” és ennek éves költsége még mindig messze alulmarad a rendszeres ásványvíz vásárlásokhoz képest. Spórolni jó érzés, próbálja csak ki!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.