Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 06. 08:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szakmai találkozó a Sashegyi Hulladékkezelő Központban

Szakmai találkozó a Sashegyi Hulladékkezelő Központban

A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 112 tagtelepülésének polgármesterei vettek részt a hulladékgazdálkodási rendszert bemutató szakmai találkozón 2011. október 5-én.

A megjelenteket a gesztor önkormányzat polgármestere, Borkai Zsolt köszöntötte. A jelenlévőknek elmondta, a győri közgyűlés legutóbbi ülésén a GYŐR-SZOL Zrt. által lefolytatott előzetes tárgyalások alapján kinyilvánította azon szándékát, hogy az önrész különbözet megfizetését vállalni nem tudó önkormányzatok, illetőleg annak megfizetését más tag önkormányzatnak felajánlani kívánó önkormányzatok részét Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata átveszi a hozzá tartozó támogatási részaránnyal növelten.

A polgármester azt is bejelentette, hogy a társulást Aranyhangya díjjal tüntették ki az országban mindeddig egyedülálló rendszer kialakításáért.

Borkai Zsolt polgármester felhívta a polgármesterek figyelmét arra, hogy a társulási tanács akkor tud hatékonyan működni, ha minden tag aktív szerepet vállal a munkában. Ezért arra kérte a települések vezetőit, ahonnan nincs delegált tag, mielőbb pótolják a hiányosságot.

Hegyi Zoltán a társulási tanács elnöke elmondta, a tanács nem felülről hozott döntésekkel szeretne irányítani, hanem a tagok által közösen meghozott elképzeléseket végrehajtani. Ezért az elnök kérte a véleményeket és javaslatokat az alapító okirat olyan irányú módosításához, ami minden tagönkormányzatnak megfelel.

Sági Géza a GYŐR-SZOL Zrt elnök-vezérigazgatója a rendszer működéséről beszélt. Mint mondta, fontos feladat többek között annak folyamatos fejlesztése, a felmerülő végtermék végleges kezelése, az önrész kérdésének rendezése, a rekultiváció befejezése, valamint a tanács hiányzó tagjainak megválasztása.

Mint mondta, eddig a tíz százalékos önrész (ami összesen 695 millió forint) megfizetéséhez 91 megállapodás-tervezetet küldtek ki a tagönkormányzatoknak, amiből 70 már aláírva visszaérkezett. Ez 140 millió forint tőke és 13 millió forint kamat befizetését jelenti. Az önkormányzatok számára a részletfizetés lehetőségét is biztosítják.

Kövecses Péter a GYŐR-SZOL városgazdálkodási igazgatója a rendszer elemeiről, többek között a sashegyi hulladékkezelő központról, a két átrakó állomásról, a 43 hulladékudvarról, és a 339 szelektív hulladékgyűjtő szigetről beszélt.

A hulladékgazdálkodásról egy felmérés is folyt a közelmúltban, amihez kapcsolódóan kérdőív-kitöltési versenyt hirdettek. Azokat a településeket díjazták, ahonnan a legnagyobb arányban küldték vissza a lakosok kitöltve a kérdőíveket. A versenyben Bakonygyirót és Vaszar végzett a harmadik helyen, míg Kemeneshőgyész a második lett. A lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbb szelvényt Nagyszentjánosból küldték vissza, hiszen a fogyasztók 76 százaléka szánt a kitöltésre időt. A legaktívabb települések jutalma az oklevél mellett egy ajándék gyűjtősziget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.