Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 01. 14:30, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Szemétre mentek a milliók: újratermelődő hulladék a szigetközi településeken

Szemétre mentek a milliók: újratermelődő hulladék a szigetközi településeken

Négyszázmillió forintnyi, javarészt Európai Uniós forrást költöttek az elmúlt években Győr-Moson-Sopron megyében a Szigetköz több mint száz illegális szemétlerakójának a felszámolására.

A hulladék azonban mostanra újratermelődött - számol be a Hír TV.

Beigazolódtak a kistelepülési polgármesterek félelmei, hogy hiába a nagy erőfeszítéssel és összefogással megvalósított rekultiváció, megfelelő ellenőrzés hiányában a szeméthegyek újraemelkednek. A falvakban úgy vélik, a sok ráfordítás mind pénzkidobás, ha a kritikus lerakóhelyeket nem tudják bekamerázni, és ha a kommunális díj mértéke tovább nő, mert sokan már nem tudják, és nem is akarják megfizetni azt.

A Vámosszabadi és Győr közötti erdősávon újra bokáig lehet járni a kommunális hulladékban. A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület Rajkától Ásványráróig, 18 településen 47 illegális lerakóhelyről 11,5 ezer köbméter hulladékot szállított el.

"400 millió forintot meghaladó euró értékű munka történt itt" - mondja Vámosszabadi polgármestere. Úgy fest, hiába. Réti Csaba azt mondja, a szemetes erdőalja osztatlan közös tulajdonban van, és hiába lett volna rá vevő, aki bekerítette volna, nem sikerült azt eladni. Győr ilyen esetben az ingatlan tulajdonosát bünteti meg: a kistelepülés polgármestere szerint ők is hasonlóra készülnek.

Réti Csaba polgármester, Vámosszabadi: "Miközben a falunkhoz közvetlen közel eső területeket sikerült megvédeni, és a helyi lakosság már nem hordja oda ki a szemetét, hanem valóban kiviszi a szelektív hulladékgyűjtő udvarba, sajnos nagy valószínűséggel nem vámosszabadi lakosok külterületünkön, távolabb a lakott területtől nagyon nagy mennyiséget hordtak ki újra."

A Sokoróalján két éve a győri Reflex Környezetvédő Egyesület pályázott a községekkel közös nagyszabású falutakarításra.

"Mi hat településsel végeztünk ilyen programokat, az illegális hulladéklerakó felszámolását" - tájékoztat a szervezet munkatársa. Az állam által is támogatott hatmillió forintos környezetszépítő program átmeneti sikert hozott, mivel több településen újra a régi problémával küzdenek.

Lajtmann Csaba programvezető, Reflex Környezetvédő Egyesület, Győr: "Az elmúlt évek folyamán én azt láttam, hogy ugyan újra keletkeznek ezek a szemétdombok az utak mentén, vagy az elhagyott területeken, de kisebb léptékben. Sajnos, ha az elmúlt évet nézem, ez a folyamat egy picit visszafordult, és több az utak menti szemét, mint a korábbi években, de emiatt én úgy gondolom, a változó kommunális program áll. Megdrágult a szemétdíj, illetve mennyiség alapján fizeti a lakosság a szemétdíjat."

A Szigetközben több szemetelőt is sikerült a kidobott irataik alapján beazonosítani. Ugyan mindegyikük tagadott, ám el is vitte a határból a hulladékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.