Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 15. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: infoGyőr

Szleng értelmező kéziszótár #YOLO #SWAG

Szleng értelmező kéziszótár #YOLO #SWAG

Swag ( ejtsd: szveg ),fain, ruppótlan stb.. Sokan használják és legalább ennyien nem ismerik ezeknek a szavaknak a jelentését. Nekik egy kis segítség, megkönnyítve a kommunikációt.

Swag( melléknév ): kiejtése: "szveg". 2013 talán egyik jelszava volt itthon a swag. Több mindent jelenthet, de legtöbbet melléknévként használják. Definiálni nagyon nehéz, kísérletet mégis teszünk rá. A swag egy halmaz, melynek elemei: menő, laza, gizda, divatos, vagány, fasza, szép, cool, trúúú. Az szveg margójára pedig csak annyit, Amerikában a '60-as évek környékén egy tucat homoszexuális hívta magát így Secretly We Are Gay.

Pl:
- Nagyon swag az a csávó abban a szemcsiben.
- Igen, valóban, szerintem is divatos.

Fain ( melléknév ) : nagyon jó, rendben van, nincs vele gond, tetszik. Egy mondatban egy abszolút pozitív melléknév.

Pl:
- Igen fain ez a kaja.
- Igen, valóban, nekem is ízlik.

Ruppótlan ( melléknév ): Negatív, diszkriminatív melléknév. Jelentése: pénztelen, csóró, csóri, csóringer, nincs pénze, szegény. Anyagilag hátrányos helyzetűek megkülönböztető mellékneve.

Pl:
- Te, nem hívjuk el bulizni a Pistit?
- Ugyan, hagggggggyad má, az egy ruppótlan.

Csicska( melléknév ): Értelmezése lakóhely alapján kétfelé oszlik. Első értelmezési módja, ha valaki büntetésvégrehajtási intézmény lakója, úgy jelentése a cellatársait kiszolgáló, alárendelt fogvatartott. A börtönhierarchia legalsó szintjét képezi. A másik értelmezési módja, ha valaki nem büntetésvégrehajtási intézmény lakója, úgy jelentése hasonló, lúzer, kiszolgáló, kihasználható személy, amennyiben nem személyről van szó, úgy pedig jelentése vacak, rossz, nem megfelelő.

Pl:
- Ki ez a csicska?
- A nem túl magabiztos kiállású és meg annál is megbízhatatlanabb, szolgalelkű fiatalemberre gondolsz?

Vamzer ( melléknév ): börtönszlengől származó negatív melléknév, de nem csak börtönkörülmények közt fordul elő a kommunikáció során. Jelentése: besúgó, spicli.

Pl:
- Vamzer vagy bazzze?
- Nem, nem vagyok besúgó.

Karaj ( főnév és melléknév ): hétköznapi jelentése mint főnév: sertéshús. Szintén hétköznapi, de szleng jelentése, mint melléknév: nagyon jó, fasza, rendben van. Határozottan dícséret.

Pl:
- Nagyon karaj ez a karaj!
- Valóban, nekem is ízlik ez a sertéshús.

Figyelmeztetés! Warning! Achtung!

Innentől korhatáros tartalom, tovább olvasni, csak a 18. életévüket betöltött látogatóink olvashatnak tovább!

Mindzsó( főnév ): női nemiszerv, további ismert szinonímái: hüvely, vagina.

Példákat erre nem írunk, mindenkinek a képzeletére bízzuk a dolgot.

Csárázni ( ige ): jelentése nyalni. Orálisan nőt kielégíteni.

Példákat erre nem írunk, mindenkinek a képzeletére bízzuk a dolgot.

A végére hagytuk a legjobbat, népjelenség, 2013 jelszava, nem más, mint a YOLO.

2013 jelszava a fiatalok körében, egyértelműen a YOLO ( ejtsd: joló ) volt. Eredete és jelentése mégis sokak számára homály. Hát akkor lerántjuk a YOLO-ról a leplet, megnézzük mi a legjolóbb manapság.
A YOLO az angol nyelvből származó mozaikszó, mégpedig You Only Live Once, azaz egyszer élünk. Mondhatjuk egy 2013-as változata a carpe diem mondásnak. Úgy látszik a latin közmondásokat is elérte a nyelvújítás és ennek a terméke nem más mint a YOLO! A jelentésén túl, a joló egy életfilizófia is. Bulizz, csajozz, pasizz, éld és élvezd az életed. Nem számít más csak a ma. Mi van még a YOLO-val kapcsolatban?

1, Amerikában van egy ilyen nevű település, CA államban. Igazából nekik halvány lila gőzük nincs, legalábbis a többségnek, hogy milyen YOLO őrület van a világban.

2, A cink.hu írta, hogy ennél YOLO-bb már nem lesz. Abszolut egyetértünk. Engedjétek meg, hogy bemutassuk Mr. YOLO-t! A férfi akinek a hivatalos aláírása a YOLO.

Visszakanyarodva a magyar YOLO kultuszhoz, idén, többek között a Balaton Soundonról tudosító 444.hu-nakköszönhetően, az addig is burjánzóban lévő, twitterről indult YOLO őrület a tetőfokára hágott. Nyugaton már rengeteg ilyen nevű, bár, club, pub van, és már nálunk is nyílnak a YOLO-k.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense