Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. November 05. 10:30, hétfő | Helyi

Táncköltészet a háborúról, a Győri Balett előadásában

Táncköltészet a háborúról, a Győri Balett előadásában

Kétfelvonásos esttel készül a Győri Balett, az első világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából. A győri premier november 10-én, 19 órakor lesz, a Győri Nemzeti Színházban.

A Black to Say Silence fővárosi bemutatóját november 21-én tartja a Nemzeti Táncszínház, Müpa Fesztivál Színház.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója és Velekei László művészeti vezető a társulat repertoárjának alakítása során mindig olyan művészeket keres, akik illeszkednek az idehaza és a külföldi színpadokon is emblematikus Győri Balett eszmeiségéhez és stílusához. Megismerve a spanyol Angel Rodríguez koreográfus korszerű és magas színvonalú alkotói stílusát és munkásságát - azonnal meghívták az együtteshez.

A Black to Say Silence című darabot az alkotó eredetileg a TanzCompany Innsbruck társulata számára készítette. Az első világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából ennek adaptációja kerül most színpadra a győri premieren. A „táncköltészetként” is aposztrofált mű egy kis falu lakóiról szól, ahol a hatalomvágyból fakadó pusztító szenvedés kettétöri a boldog pillanatokat, de a közösség tagjai - szeretetre és békére vágyó férfiak és nők - a háború borzalmai közben sem veszítik el a reményt.

Az 1964-ben Madridban született Angel Rodríguez tánctanulmányait klasszikus balettel kezdte, majd kipróbálta az összes olyan stílust, amellyel találkozott: modern tánc, jazz, Limón- és Cunningham-technikák stb. Másfél évig táncolt Carmen Senra társulatában a Compañía de Danza Modernával. 1989-ben a Genève Ballet du Grand Théâtre-hez szerződött, ahol olyan koreográfusokkal készített darabokat, mint Jiří Kylián, Hans van Manen, Rudi van Dantzig, Ohad Naharin, Christopher Bruce és Óscar Araiz.

1990-ben – visszatérve Spanyolországba – a Nacho Duato Compania Nacional de Danzához szerződött.
Itt próbálta ki magát először koreográfusként, majd hamarosan további munkák következtek, köztük a Compañía de Carmen Roche-nál, ahol Rodríguez igazgatóhelyettes volt 2000 és 2002 között.


Egy vele készült interjúban így vall: „A koreográfia olyan, mint egy drog. Minél többször csinálod, annál kevésbé lehetsz meg nélküle… Ez az egyetlen módja, hogy táncosként ábrázold azt, amit valaki más akar mondani. Koreográfusként kifejezheted magad és mindazt, amit fontosnak tartasz.”

Rodríguez jelentős repertoárt épített fel, készített darabokat a szentpétervári Mihajlovszkij Színház, a TanzCompany Innsbruck, az Augsburgi Balett, a Toulouse-i Balett, valamint színházak, filmek, musicalek és televíziók számára.
Rodríguez impulzív alkotónak tartja magát, koreográfusi munkáját nagyban befolyásolják az érzelmei:
„Nagyszerű táncosokat látni a tánc világában, akik a legcsodálatosabb dolgokat csinálják, de ennél többre van szükségem, a virtuóz képesség nekem nem elég.
Az intuícióm alapján dolgozom, és mindig belülről kifelé; minden munkámban megtalálhatják a szívem és a lelkem.”

Koreográfus: Angel Rodríguez, zene: Fernando Lázaro

Forrás: Győri balett

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.