Városlista
2020. augusztus 5, szerda - Krisztina

Hírek

2015. Október 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond és Sinka István művei alapján

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond és Sinka István művei alapján

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond Barbárok című novellája és Sinka István Fekete bojtár vallomásai című regénye alapján

- mondta el a Megafilm Kft. gyártásában készülő alkotás rendezője, Vitézy László az MTI-nek a Szolnok megyei Vezsenyben, ahol a kompjelenetet forgatták.
A film a művészet erejéről, voltaképp arról szól, hogy a művészet legyőz mindent - összegezte a produkció lényegét Vitézy László.

Egy juhász, a fekete bojtár - akit az íróhoz hasonlóan Sinka Istvánnak neveznek a filmben - éli a maga életét és költővé válik, de Móricz Zsigmond novellája cselekményéhez hasonlóan megölik a barbárok - beszélt a történetről a rendező.

"Ez egy szimbólum, hogy minden korban megölték a művészetet, aztán végül mégis csak az igazságot egy költemény teremti meg ebben a filmben" - fogalmazott Vitézy László.

Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja, hogy Sinka István neve szerepelhet a filmben, a családja hozzájárult ehhez. Kitért arra, hogy a film címe még nem tisztázott, az eredetileg tervezett A teremtő háta mögött helyett lehet, hogy A fekete bojtár lesz a végleges változat.

A film egyes jeleneteit a Szolnok megyei Vezsenyben, a Tiszánál vették fel a napokban. Az esős, borús idő a rendező szerint jól illett a kompon forgatott jelenethez, amely a film fordulópontja: ekkor jön rá a bojtár várandós felesége, Piroska, hogy megölték a férjét.

Móricz Zsigmond novellájában is szerepelt a komp, ehhez a jelenethez kitűnő helyszín volt Vezseny - jegyezte meg Vitézy László, aki hozzátette: a helybéliek örömmel fogadták a stábot, többen közülük statisztaként is feltűnnek majd az alkotásban.

Kérdésre elmondta: Budapesten és a fővároshoz közeli pusztákon is forgatnak majd, a film elkészítése az utómunkákkal együtt körülbelül negyven napot vesz igénybe.

Vitézy László kiemelte: a főszereplő fekete bojtárt Adorjáni Bálint; feleségét, Piroskát, Banovits Vivianne alakítja. Rajtuk kívül Koncz Gábor, Nagy Mari, Nyakó Júlia, Oszter Sándor, Szarvas József, Szirtes Ági és Tóth Ildikó is játszik a filmben. A producer Kálomista Gábor, a felvételeket két operatőr, Pap Ferenc és Markert Károly készíti. A forgatókönyvet Vitézy László Pozsgai Zsolt íróval közösen készítette. A rendező elmondta, hogy a tervek szerint a film az év végére készül el.

A Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság (NMMH) Média Mecenatúra programja 120 millió forinttal támogatja a film elkészítését.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 05. 12:01, szerda | Belföld

Idén nem lesz Nagy Sportágválasztó

A szervezők a tavaszi után az őszi eseményt is törölték, így idén nem lesz Nagy Sportágválasztó.

2020. Augusztus 05. 11:27, szerda | Belföld

Száz kilométeresnél erősebb széllökést is észleltek kedden

Száz kilométernél erősebb széllökést és több mint százmilliméternyi csapadékot is regisztráltak a keddi zivataros időben - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

2020. Augusztus 05. 11:24, szerda | Belföld

Meghalt egy idős koronavírus-beteg, nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt egy idős, krónikus beteg, és tizeneggyel, 4564-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

2020. Augusztus 05. 10:01, szerda | Belföld

Vádat emeltek egy házaspár ellen lányaik bántalmazása és szexuális erőszak miatt

Vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség egy házaspár ellen négy lányuk bántalmazása, veszélyeztetése, valamint szexuális erőszak miatt - tájékoztatta a vádhatóság szerdán az MTI-t.