Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 18. 10:20, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Téli üzemmódban: 437 millióból kátyúztak Győr-Moson-Sopron megyében

Téli üzemmódban: 437 millióból kátyúztak Győr-Moson-Sopron megyében

November 10-e óta téli üzemmódban működik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága, a több mint 1 616,2 kilométeres megyei állami közúthálózat üzemeltetője.

Az igazgatóság felkészült az általában november elejétől március közepéig tartó időszakra, mind a négy üzemmérnökségén sikeres gépszemlét is tartott.

2011-ben a téli üzemeltetési időszak kezdetéig mintegy 4 263 tonna aszfaltot használt fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága a kátyúk megszüntetésére, ez több ezer úthiba kijavítását jelenti. A javítási munkák közel 437 millió forintot emésztettek fel. Nagyfelületű felújítás során közel 806 millió forint értékben újult meg 79 000 m² útfelület.

A téli üzemmódra való átállás az országban egységes elvek alapján történik. A közútkezelő számára a kátyúzás mellett a síkosság-mentesítés a legfontosabb feladat a téli időszak alatt. A síkosság elleni védekezési és a hó eltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül van 22 darab úgynevezett kombinált eszközhordozó, amelyre hóekét és sószórót adaptereket is lehet rögzíteni. További saját eszközeink közül 7 tehergépkocsit hóekével, 5 rakodógépet, 7 hómarót és 4 földgyalut tud hadrendbe állítani a cég, valamint további 5 célgép bérlése még folyamatban lévő közbeszerzési eljárás alatt van. Ha ez a rendkívüli téli időjárási körülmények között nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli. A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hatályos közbeszerzési eljárás keretein belül a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte, a társaság megyei só tárolóiban közel 4 730 tonna sót halmozott fel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A megyei igazgatóság négy üzemmérnökségén a munkatársaink 2011. november 10-től úgynevezett egyes fokozatban kezdtek el dolgozni, ami az alap készültséget jelenti (télen összesen négy fokozat van). A közút szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hó eltakarítási munkákat is. Az hó eltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig csak sózni tudnak, megelőzendő a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Meg kell érteni, hogy a téli útviszonyok más közlekedési magatartást igényelnek, hogy egyidejűleg a teljes úthálózat letakarítása és síkosság mentesítése nem biztosítható. A mindenkori állapotot az időjárási viszonyok is jelentősen befolyásolják. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform osztályától (http://www.kozut.hu/) lehet információkat szerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.