Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2012. Január 14. 07:30, szombat | Helyi
Forrás: HírTv

Testnevelés minden nap: a győri iskolák is pályáznának fejlesztésekre

Testnevelés minden nap: a győri iskolák is pályáznának fejlesztésekre

A kormány a köznevelési törvény alapján ez év szeptemberétől felmenő rendszerben vezeti be az általános iskolákban a mindennapos testnevelést.

Az óraszám növekedése azonban sok oktatási intézményben komoly próbatétel elé állítja a pedagógusokat, mivel számos városi és kistelepülési iskolában nem áll rendelkezésre megfelelő tornaterem vagy tornacsarnok - számol be a Hír TV. Az önkormányzatok arra számítanak, hogy lehetőségük lesz pályázni infrastruktúra-fejlesztésre, ellenkező esetben legfeljebb az osztálytermekben tudnak majd a diákok tornázni.

Tornáznak az alsó tagozatosok a győri Gárdonyi-iskolában. A harmadikasok szerencsések, ma nekik jutott a tornaszoba. De gimnasztikázó gyerekekkel van tele a lépcsőház is, a kézen állást pedig a két épületet összekötő átjáró folyosón gyakorolják a diákok.

Fábián Eszter tanuló, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Győr: "A súlyzóval is akármikor kiverhetjük az ablakot, leverhetjük a radiátorokat, akár itt a csempét is a szélén."

Az iskolába 700 gyermek jár. A mindennapos testnevelés bevezetése itt 50 tornaórával jelent majd többet, vagyis a 75 helyett 125 tanórában használhatják az iskola helyiségeit.

Gellér Ferenc testnevelő tanár, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Győr: "Van egy 20-szor 10-es úgynevezett tornatermünk idézőjelben, van egy tornaszobánk és egy összekötő folyosónk, illetve azt szoktuk még csinálni, hogy amikor jó idő van, értve ezalatt, hogy nem esik az eső, vagy éppen nincs mínusz 5-6 fok, akkor kimegyünk egy csoporttal. Szóval így tudjuk megoldani a testnevelésórákat."

A több válogatott kézilabdázót nevelő iskolában készült terv a fejlesztésre.

Szalai Ferenc főigazgató, Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság: "Egy tornacsarnokkal tudna bővülni az iskolánk, az elméleti lehetőség adott, anyagilag ez legalább 500 millió forint, és nyilván, hogy az önkormányzatnak erre külön forrása nincs, tehát bízom benne, hogy valamiféle külön pályázati lehetőségek lesznek, akkor megvalósulhat ez a régi szép álom."

Az új köznevelési törvény előírja, hogy mielőtt állami kézbe kerülnek az alapfokú oktatási intézmények, mérjék fel az állapotukat, és ez a tornatermekre is igaz.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "A kormányhivatallal együtt felmérjük, hogy melyik iskolában lenne szükség tornateremre, egészen pontosan milyen lehetőség van annak a megvalósítására. Ami nehézzé teszi kicsit a dolgot, hogy olyan iskoláink vannak, amelyek nagyon sűrű beépítésűek, a belvárosi és a nádorvárosi városrészben, de ott is lehet szerintem egy rendezési tervmódosítással megoldani ezt a problémát."

A kormány ígéretet tett rá, hogy a jövőben lesz lehetőség a mindennapos testnevelés infrastruktúrájának fejlesztésére pályázni. Hogy mekkora összegre, egyelőre nem tudni.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.