Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. Március 15. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: gyor.hu

Tisztelgés a hősök előtt

Tisztelgés a hősök előtt

A város méltó módon emlékezett az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseire. A koszorúzási ünnepség után, a díszközgyűlésen Borkai Zsolt polgármester adta át a Díszpolgári és Pro Urbe Győr díjaka

A hivatalos városi ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődött a Honvéd ligeti emlékműnél. Borkai Zsolt polgármester ünnepi megemlékezésében úgy fogalmazott, „március 15. évről-évre az ünneplés és az emlékezés napja. Azért jöttünk össze ma is, hogy nemzeti ünnepünk alkalmából nemcsak kívül, de legbelül, a lelkünk is ünneplőbe öltözzön. Ilyenkor még erőteljesebben érezzük, ahogyan szerte a nagyvilágban egymáshoz igazodik a magyar szívdobbanás. Ilyenkor itt az idő, hogy végiggondoljuk, mit tettünk együtt és külön-külön azért, hogy a ránk bízott örökséget, magyarságunkat megőrizzük, új tartalommal és értékekkel gazdagítsuk, hogy aztán továbbadhassuk az utánunk jövőknek. (…) Ahogy 1848-ban, úgy most is építeni kell a nemzetet. Lélekben, a közös egymásért gondolkozásban kell, hogy egyek legyünk. Fontos, hogy megértsük, együtt kell élnünk, gondolkoznunk és tennünk egy szebb jövőért! Ezért arra kérek mindenkit, dolgozzon jobban, mint tegnap, tegye azt, ami tudása szerint a legjobb és a leghasznosabb. És ne csak saját magunkra gondoljunk, hanem a közre is, azokra akik segítségre szorulnak! Álljunk meg egy szóra, beszéljünk egymással, nézzünk újra egymás szemébe, értsünk szót, fogjuk meg egymás kezét, segítsünk egymáson. Akarjunk közös magyar jövőt építeni!” (A polgármester megemlékezése teljes egészében itt olvasható!)

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola MÚZSÁK művészeti csoportja adott műsort, közreműködött Nagy Balázs a Győri Nemzeti Színház művésze. Az önkormányzat mellett a győri szervezetek, pártok, egyesületek helyezték el az emlékezés koszorúit.

A koszorúzás után a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegységének, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Dísszakaszának, valamint a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandériumának felvonulását láthatták az ünneplők.

A megemlékezés a Richter teremben folytatódott, ahol a győri önkormányzat ünnepi díszközgyűlése kezdődött.

Borkai Zsolt megnyitójában hangsúlyozta, a mindennapok hősei sokat tehetnek azért, hogy jó irányba haladjunk. Példamutatással hívhatjuk fel leginkább a figyelmet arra, hogy csakis közösen, tenni akarással juthatunk előrébb. Szükség van ezért példaképekre, akik itt, helyi szinten is bebizonyítják, hogy apró dolgokkal, milyen sokat lehet tenni közös jövőnkért, gyermekeink jövőjéért. Nem véletlen tehát, hogy a március 15-i megemlékezés-sorozat kiemelkedő eseménye minden évben a „Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára” kitüntető cím, valamint a „Pro Urbe Győr” díj átadása. A március 15-i nemzeti ünnep méltó alkalmat kínál arra, hogy elismerjük azon személyek munkásságát, akik életművükkel maradandó érdemeket szereztek, illetőleg az élet különböző területein hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak Győr város jó hírnevének öregbítéséhez.

A közgyűlés határozatait dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ismertette, a díjakat pedig Borkai Zsolt polgármester adta át.

Az ünnepségen Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntető címet vehetett át Gasztonyi László a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a villamos ipar területén elért kiemelkedő teljesítménye és magas színvonalú szakmai munkája, valamint Győr város intézményeinek és társadalmi szervezeteinek nagyvonalú támogatása elismeréseként.

Ugyancsak díszpolgári címet kapott Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, nemzetközi játékvezető, aki sportolóként és játékvezetőként Győr város hírnevét öregbítette. A díjat országos és nemzetközi szinten elért kimagasló eredményei és kiváló sportvezetői tevékenysége elismeréseként vehette át.

Ebben a címben részesült a Széchenyi István Egyetem is a dinamikus fejlődést biztosító, magas színvonalú, elkötelezett munkáért, mellyel hozzájárultak a város és a régió gazdasági, oktatási és tudományos életének fejlesztéséhez, valamint meghatározó jelentőségű közéleti szerepvállalása elismeréseként. A díjat az Egyetem oktatói karának legfiatalabb tagja, Kuczmann Miklós egyetemi tanár és a Hallgatói Önkormányzat elnöke, Majer Eszter Petra vette át.

Pro Urbe Győr díjat kapott az Első Győri Lions Club a rászorulók önzetlen segítésében és a város intézményeinek, valamint civil szervezeteinek támogatásában kifejtett példaértékű tevékenysége miatt. Az elismerést Ablonczyné dr. Mihályka Lívia elnök, dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona régió elnök és dr. Németh Viktor, a Club korábbi kormányzója vette át.

A „LURKÓ” Győri Kórház Gyermek Osztályért Alapítvány a gyermekek gyógyulását és mentális állapotának javulását segítő játszószobák megvalósításáért és működtetéséért, valamint a kórházi infrastruktúra és az eszközellátottság fejlesztésében vállalt példaértékű, önzetlen szerepe elismeréseként részesült a címben. Az elismerést Zajovicsné Vizer Bernadett, az Alapítvány elnöke vette át.

Szintén Pro Urbe Győr díjjal jutalmazták Matusz Károly fotóriportert több évtizedes, magas színvonalú fotóriporteri munkája, valamint Győr város életének, történéseinek tényszerű és pártatlan dokumentálása terén végzett kiemelkedő tevékenysége miatt.

A kitüntetettek nagy megtiszteltetésként értékelték az elismerést, és bár különböző életutakat jártak be, azzal mindannyian egyetértettek, sokat köszönhetnek Győrnek, ahol megfelelő a közeg ahhoz, hogy alkotni lehessen.

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990. óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. A polgármester a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismeréseit a sajtó képviselőinek.

Győr Megyei Jogú Város „Szigethy Attila” ezüst emlékérmét vehette át Szigethy Teodóra újságíró, a Győr Plusz hetilap munkatársa, valamint Szeitz Tibor sportújságíró, a Kisalföld című napilap munkatársa Győr város érdekében végzett magas színvonalú és áldozatos szakmai munkájuk elismeréseként.

A díszközgyűlés a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyével zárult. Az ünnepi program este hat órától folytatódik a városháza előtt, ahol „A költő visszatér” című rockoperát láthatják az érdeklődők Varga Miklós főszereplésével. Az esti program egyben a Tavaszi Fesztivál nyitánya is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:12, vasárnap | Helyi

Diákként dolgozni, diákként adózni

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

2024. Június 23. 08:14, vasárnap | Helyi

Összefogásból épült sportpálya a Kazinczyban

Rá sem lehet ismerni a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium udvarára.

2024. Június 23. 07:16, vasárnap | Helyi

Az Audi Hungaria 160.000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael Breme, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke aláírta azt a megállapodást,

2024. Június 22. 09:13, szombat | Helyi

Nyári diákmunka kétszázezer bruttóért

Érdemes sietni, júliustól indul a központi diákmunka program, sok településen már csak a héten lehet jelentkezni. Napi hat óráért havi 200 ezer bruttót kereshetnek.