Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Szeptember 17. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tisztulást hozhat az árszabályozás - véli a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója

Tisztulást hozhat az árszabályozás - véli a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója

A piac tisztulását hozhatja magával a víz- és csatornadíjak hatósági árszabályozása - vélik a hazai vízműtársaságok, így a győri Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója is.

A nyugathír.hu-nak nyilatkozó közműcégek szerint is elfogadhatatlan, hogy az országban működő mintegy 400 szolgáltató saját hatáskörben meghatározott árai között hét-, de akár kilencszeres különbségek is lehetnek országszerte. A cégek ugyanakkor tartanak attól, hogyha az árak egységesítése egyes helyeken a díjtételek emelkedésével jár, ott a már most is meglévő tetemes kintlévőségek tovább emelkedhetnek.

Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. - hasonlóan a többi, állami tulajdonú közműtársasághoz - az elmúlt év végén 4 százalékos víz- és csatornadíj-emelést hajtott végre. A szolgáltatónál úgy vélik, a hatósági árszabályozás rendet teremtene a piacon, de ahhoz, hogy az egységesítés átgondoltan történjen, meg kell nézni azt is, hogy az egyes cégek milyen környezetben, milyen feltételekkel és mekkora összegből biztosítják a biztonságos vízszolgáltatást.

Jelen Tamás, az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta: „a költségeket, amelyeknél nem mindegy, hogy 300 méterről szívunk fel vizet, vagy a Dunából folyik bele egyből a csőbe, érvényesíteni kell valamilyen formában. Volt már Magyarországon egységes vízdíj 1980-ig, volt rá egy működőképes mechanizmus. Mint mondta: „hogyha lesz egy ilyen döntés, akkor ezt természetesen keresztül fogjuk vinni".

A jelenlegi árak mellett Tatabányán 300, Győrben 500 millió forint a lakossági tartozások mértéke. A kisalföldi megyeszékhelyen a vízdíj 235, a csatornadíj 404 forintba kerül köbméterenként. A 6900 forintos havi számlákat sokan már nem tudják fizetni. Ha a hatósági árképzés után a díjak tovább emelkednek, a hátralékosok köre is nőhet.

Tőke László, a győri Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója azt mondta: kétségtelen, hogy a sok kicsi cégnél drága az ivóvíz előállítása. Nem mindenhol felelnek meg a feltételeknek, amit ez megkíván, nem mindenhol történnek meg a szükséges felújítások, a rekonstrukciók. Ez aztán a rendszerek leéléséhez, elromlásához vezet, úgyhogy - mint mondta - támogatni lehet azt a koncentrációt, amit a kormány elhatározott.

Győrben attól is tartanak, hogy a távhődíjak hatósági árképzése folytán hátrányba kerülhetnek. A Győr-Szol Zrt. ugyanis abban a speciális helyzetben van, hogy nem csak szolgáltat, de saját maga termeli meg a fogyasztói igényekhez szükséges hőt. Annál a távhőszolgáltatónál, amely a győrivel ellentétben mástól vásárolja a hőt, a beszerzési ár is befagyasztásra került a március 31-i szinten. A kisalföldi megyeszékhelyen más a helyzet.

Milanovich László, a Győr-Szol Zrt. távhő-szolgáltatási igazgatója azt mondta: a földgáz ára folyamatosan emelkedik, a költségek folyamatosan nőnek. „Jelen pillanatban az árbevételünk nem fedezi a költségeinket. Azt reméljük, hogy az október 1-től meghatározásra kerülő árak, illetve támogatások olyan mértékűek lesznek, hogy az indokolt költségeinkre fedezetet nyújtanak."
A távhőszolgáltatás ára idén várhatóan nem emelkedik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.