Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. December 21. 10:40, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír/MTI

Több állami pénz panelfelújításra: Győr élen áll a rekonstrukcióval

Több állami pénz panelfelújításra: Győr élen áll a rekonstrukcióval

A kormány kétmilliárd forinttal enyhíti a panelprogram forráshiányát, a napkollektoros pályázatok beadási határideje kitolódik. Győrben a felújítási munka zökkenőmentes.

A kormány a 2011-es kvótabevételekből közel 2 milliárd forintot a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Panel II Alprogram forráshiányának csökkentésére, 700 millió forintot pedig a "Mi otthonunk" felújítási és újotthon-építési alprogramra benyújtott pályázati igények forráshiányának pótlására fordít - jelentette be Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár. Jövőre 1,6 milliárdos kerettel újabb konstrukció indul a közösségi közlekedés zöldítése érdekében, a napkollektoros kiírás beadási határideje pedig három hónappal kitolódik.

Bencsik szerint a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítési bevételekből finanszírozott ZBR-ben 2011 júliusában meghirdetett Mi otthonunk kiírás kapcsán december 15-én 422 pályázat esetében született támogatói döntés, közel 1,6 milliárd forint támogatási összegben. A megvalósuló beruházások mintegy 14 ezer tonnával csökkentik a széndioxid-kibocsátást, illetve több mint 52,5 ezer gigajoule energiát takarítanak meg. További 200 pályázatot januárban bírálnak majd el, ennek fedezetére 700 milliós pótelőirányzatot biztosít a fejlesztési tárca - tette hozzá az államtitkár.

A támogatói döntések értelmében mintegy kétmilliárd forint keretösszegből a ZBR Panel II Alprogramban összesen több mint 3442 lakóegység felújítása válik lehetővé, ebből Bencsik szerint Budapest 39, a vidék pedig 61 százalékkal részesedik.

Márciusig tolódik a napkollektor-pályázat

Az államtitkár szerint az október elején meghirdetett, közel hárommilliárd forint keretösszegű, napkollektor-rendszer kiépítését támogató ZBR-konstrukció beadási határidejét 2012. március 31-ig meghosszabbítják. Az eddig beadott 1874 pályázat támogatási igénye több mint 1,3 milliárd forint, a tervezett fejlesztések összesen 1918 lakóegységet érintenek.

Győr az elsők között

Nem ritkán 40, de van, ahol a 60 százalékot is meghaladja a fűtési energia felhasználása azokban a győri társasházakban, ahol jelentős önkormányzati beruházással idén folytatódott a panelrekonstrukciós program.

"2006 óta ez idáig mintegy 7 milliárd forintból közel 9000 háztartás, lakás csatlakozott a panelfelújítási programhoz, amiből az önkormányzat egymaga 2,3 milliárd forintot biztosított" - mondta Győr polgármestere. Borkai Zsolt szerint a panelfelújítási program sikertörténetnek számít Győrben. A bizonyítottan elért 36-40 százalékos energia megtakarítás még az országban legolcsóbb helyi távfűtési tarifák mellett is jelentős.

Borkai Zsolt polgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Azon lakásoknál lehet a legnagyobb eredményt elérni, ahol egyrészt külső hőszigetelést hajtottak végre, nyílászárókat cseréltek, és korszerűsítették a fűtést, új fűtésközpontokat alakítottak ki, és mondjuk az egycsöves fűtési rendszert átalakították kétcsövessé, ez lakásonként körülbelül egymillió forintos beruházás, és ha megnézzük a havi fizetési számlákat a korábbiakhoz képest, az tapasztalható, hogy közel 40 %-os megtakarítást érnek el."

Győr a következő öt évben 4 milliárd forint értékű épületenergetikai és klímavédelmi projektbe kezd, amelynek keretében 63 panelház 1700 lakásának teljes körű energetikai rekonstrukcióját végzik el. Mindezt úgy, hogy a munkába csak győri vállalkozások vesznek részt, így a program támogatja a helyi munkaerő foglalkoztatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.