Városlista
2019. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2018. Szeptember 14. 06:48, péntek | Helyi

Törékeny ragyogás a múzeumban

Törékeny ragyogás a múzeumban

Csütörtökön mutatták be Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester jelenlétében Havassyné Andorfi Rozália: Törékeny ragyogás című albumát, az Esterházy-palotában.

Az albumot Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője méltatta. Úgy fogalmazott: "Havassyné Andorfi Rozáliáról: színgazdag, formagazdag, ötletgazdag. "Precíz alkotókedvvel ítéli el a mechanikus rutint."

Andorfi Rozália a Kovács Margit Iskolában pedagógusként és festőként teljesedett ki. A Paál László Festőkörben ismerkedett az alkotás folyamatával, vele született képességeit tudatosan fejlesztette. A szecesszió egyik legismertebb tálentuma, Mucha művei ragadták el, valamint a híres üvegfestő Roth Miksa munkái gyönyörködtették.
Hamar rátalált saját útjára, a gyűjteményes kötetben talán a festményei a legizgalmasabbak. A magányos tájban meglátta a színek, formák rendjét, dinamikáját, a sárga és a zöld különböző árnyalatai lüktetnek a képein.

"Csendéletei ízléssel összerakott csokrok, melyek többnyire sötét háttérből válnak ki. Festett és ólmozott üvegalkotásaiban a sárga és a zöld mellett a kék és a mályva, valamint a piros is is megjelenik. Üvegmozaikjaiban az a tetsző, hogy jól használta ki az üveg anyagiságát, jellegzetességeit." - fogalmazott a múzeumigazgatónő.

Derűt csalt a közönség arcára, amikor Andorfi Rozália elmondta: arcmása felbukkanhat néhány templom freskóján, képzőművész nagybátyja, Döbrentey Gábor ugyanis esetenként róla mintázta képei szereplőit. Mégsem képmodellként mutatkozott be, hanem saját alkotásinak összefoglaló albumát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A könyvbemutatón közreműködött Kalmus Felician csellóművész, aki szívhez szóló, szíveket melengető dallamokkal kápráztatta el a közönséget.

Forrás: H.F.- GyőrPlusz

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 21. 07:31, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp július 22-től

2019. Július 21. 07:29, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2019. Július 20. 07:13, szombat | Helyi

FORGALOMKORLÁTOZÁSOK AZ EDDA KONCERT IDEJÉN

A Győri Rendőrkapitányság ideiglenes forgalomkorlátozást rendelt el a koncert idejére.

2019. Július 20. 07:08, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban: