Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2021. Január 04. 06:54, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább csökken az új fertőzöttek száma Belgiumban

Tovább csökken az új fertőzöttek száma Belgiumban

A belga közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint tovább csökken az új koronavírusos fertőzettek napi átlaga az országban.

December 24. és január 3. között napi átlagban 1600 ember tesztje volt pozitív, ami az azt megelőző hasonló időszakhoz képest 31 százalékos csökkenést jelent. A halálozások számának napi átlaga 68 volt az utóbbi hét nap folyamán, 21,8 százalékkal kevesebb, mint az az előtti héten.

A járvány kezdete óta összesen 6 974 818 tesztet hajtottak végre Belgiumban.

Alexander de Croo belga miniszterelnök a hét végén emlékeztetett arra, hogy a koronavírus elleni küzdelem még korántsem ért véget, ezért a korlátozó intézkedések lazítására fokozatosan és valószínűleg csak március után kerülhet sor. Mint mondta, enyhítéseket akkor fognak majd bevezetni, ha az új fertőzöttek napi átlaga nem lesz több 800-nál.

"El kell kerülnünk azt, hogy a járványgörbe újra negatív irányba forduljon át. Nem szabad egy harmadik járványhullámot megengednünk, mert az rosszabb lesz, mint a második. Egy esetleges harmadik hullámot már nem is tudnánk kezelni" - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

A szomszédos Hollandiában továbbra is igen magas, 8600 feletti az új azonosított fertőzöttek napi átlaga - derül ki a holland közegészségügyi szolgálat hétvégi adataiból. Az új fertőzöttek aránya 5 százalékkal emelkedett az elmúlt napokban, azonban 13 százalékkal csökkent az előző két hét adataihoz képest. A helyi sajtó felhívta a figyelmet, hogy ez annak is tulajdonítható, hogy kevesebb tesztet hajtanak végre az egészségügyi hatóságok. Csökkent a halálozások száma is.

A helyi sajtó arról is beszámol, hogy a holland kórházak nehéz helyzetben, vannak a túlzsúfoltság miatt. Jelenleg 2000 beteget kezelnek egészségügyi intézményekben, 15 százalékkal többet, mint két héttel ezelőtt, néhány fertőzöttet német kórházakba szállítottak át intenzív ápolásra. Négy nagyváros, Amszterdam, Rotterdam, Hága és Almere a fertőzés melegágya, ezeken a helyeken a legmagasabb a fertőzöttek napi aránya.

Luxemburgban az egészségügyi minisztérium vasárnap közölt adatai szerint szombaton 21 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, és ketten haltak bele a járvány okozta betegségbe. A valamivel több, mint félmillió lakosú nagyhercegségben a kór helyi megjelenése óta közel 47 ezren kapták el a fertőzést, és 503-an haltak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 06. 05:00, szombat | Külföld

Uniós biztos: rendben van, ha az uniós tagországok Oroszországból vagy Kínából vásárolnak oltóanyagot

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat

2021. Március 05. 09:04, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma a világon 115,6 millió, a halálos áldozatoké 2,6 millió, a gyógyultaké 65,4 millió

A világon 115 618 088 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 569 422, a gyógyultaké 65 383 259 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

2021. Március 05. 08:43, péntek | Külföld

Elkezdte a Szputnyik V vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát (rolling review)

2021. Március 05. 06:00, péntek | Külföld

Elkezdik az oktatásban dolgozók tömeges oltását Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.