Városlista
2021. szeptember 21, kedd - Máté

Hírek

2020. Április 11. 18:10, szombat | Külföld
Forrás: mti

Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

Donald Trump közölte pénteken, hogy kormánya vízumszankciókat tervez életbe léptetni azon országokkal szemben, amelyek elutasítják vagy túlzottan késleltetik az Egyesült Államokból visszaküldött emberek átvételét.

A Mike Pompeo külügyminiszternek adott, péntek este közzétett, az év végéig hatályos utasításában Trump a koronavírus jelenleg zajló világjárványára hivatkozik és annak szükségességére, hogy biztosíthassák "az Egyesült Államok törvényeit megsértő külföldi állampolgárok hazatoloncolását".

A dokumentum szerint Mike Pompeónak hét napon belül le kell tennie az asztalra "a vízumszankciók kiszabására vonatkozó tervet". Arra az esetre, ha valamely ország nem veszi vissza a kitoloncoltakat, és hátráltatja a "világjárványra adandó válaszhoz szükséges" műveleteket, "elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot teremtve ezzel az amerikaiak számára".

A Trump-kormányzat március 21-én, az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva, új határátlépési szabályokat léptetett életbe. Ezek értelmében az amerikai hivatalnokok a szokásos menedékjogi eljárások lefolytatása nélkül, gyorsított intézkedéssel távolíthatnak el embereket az országból.

Az új előírások húsz nappal ezelőtti életbelépése óta az amerikai határőrizeti szervek csaknem hétezer embert toloncoltak ki Mexikóba - jelentette a héten a Reuters hírügynökség.

Donald Trump amerikai elnök kezdettől kormányzásának egyik központi céljául tűzte ki az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás radikális visszaszorítását.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 20. 16:06, hétfő | Külföld

Lövöldözés a permi egyetemen, többen meghaltak

Öt embert megölt és hatot megsebesített egy fegyveres a Permi Állami Egyetemen - közölte hétfőn az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

2021. Szeptember 20. 09:59, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 228,5 millió, a halálos áldozatoké 4,7 millió a világon

A világon 228 502 047 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 691 332 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

2021. Szeptember 20. 08:00, hétfő | Külföld

Olaszországban a migráció a témája a polgármester-választásoknak

A migráció megállítása és a családvédelem a fő témája a jobboldali pártok választási kampányának a két hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt, s ezzel már a kormányváltásra készülnek

2021. Szeptember 20. 06:00, hétfő | Külföld

Montenegróban beoltották a nagykorú lakosság felét

A nagykorú lakosság 50,3 százalékát oltották be a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagjával Montenegróban - közölte a montenegrói közszolgálati televízió vasárnap.