Városlista
2020. szeptember 27, vasárnap - Adalbert

Hírek

2016. Szeptember 28. 10:25, szerda | Helyi
Forrás: MTI-V, Fotó: Front Page Communications

Új üzemmel bővítette kecskeméti gyárát a Graboplast

Új üzemmel bővítette kecskeméti gyárát a Graboplast

Új parkettalakkozó és megmunkáló üzemmel bővítette kecskeméti gyárát a magyar tulajdonú Graboplast, a 640 millió forint összegű beruházás hivatalos átadását kedden tartották.

Szikora Levente, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöki tanácsadója az átadó ünnepségen elmondta: az előző századforduló magyar kormányai jelentős mértékben támogatták az ipari vállalkozások létrejöttét, beruházások megvalósulását. A 110 éve alapított Graboplast azóta kiállta a történelem viharait, a világháborúkat, átvészelte az államosítást, a gazdasági világválságokat és politikai viszontagságokat.


Szikora Levente szerint a cég sikere a piaci kihívásokra adott gyors reagálásban, valamint a folyamatos technológiai fejlesztésben, az innovációban rejlik. Hangsúlyozta: a magyar kormány elemi érdeke, gazdaságfejlesztési stratégiájának része, hogy minden eszközzel támogassa a Magyarországot választó, külföldi tulajdonú nagyvállalatok beruházásait. Ennél azonban már csak a hazai tulajdonú vállalatok segítése és támogatása fontosabb - tette hozzá.

Kakuszi László, a Graboplast kecskeméti gyárának igazgatója elmondta, a 760 négyzetméteres üzem építésekor infrastruktúrára, épületfejlesztésre 175 millió forintot, míg a technológiai fejlesztésre 465 millió forintot fordítottak. A gyáregység kialakításának köszönhetően 50-nel bővült a dolgozói létszám, így jelenleg már 200 munkavállalójuk van.Az üzemben a parkettakészítés során a korszerű technológia mellett a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak. A kecskeméti gyárban csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa alapanyagot használnak. Kakuszi László elmondta: a termelés felfutását követően mintegy tíz százalékos árbevétel-növekedésre számítanak a kecskeméti üzemben. Kiemelte: a Graboplast telephelyein 2001 óta összesen több mint 12 milliárd forintot fordított fejlesztésre. A most átadott kecskeméti beruházás pedig része annak a 8,7 milliárd forintból megvalósuló, hároméves fejlesztési programnak, amihez a magyar kormány egyedi kormánydöntés (EKD) keretében 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: örömmel látja, hogy Magyarország két kiemelkedő gazdasági központja, Győr és Kecskemét között már nemcsak az autóipar területén alakul ki egyfajta együttműködés. Megnyugtató látni, hogy a régi vállalatok ma is megtalálják helyüket és szerepüket a város gazdasági életében - fogalmazott. Hozzátette, bár a közlekedés és az infrastruktúra területén van még teendő Kecskeméten, a foglalkoztatásban - az oktatásszervezésnek köszönhetően - szakképzett munkaerővel már most is a helyi vállalatok segítségére lehet a város.

A magyar tulajdonban lévő Graboplast vállalatcsoport három telephelyen - Győrben, Kecskeméten és Tatabányán - négy gyárral rendelkezik. A közel 700 embert alkalmazó vállalat öt kontinens közel 100 országába szállítja termékeit. A vállalat a lakosság számára előállított padlók mellett olyan saját fejlesztésű, speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint például a sportban és a járműiparban használt padlók.

A győri székhelyű vállalat 2014-ben 17,1 milliárd forint, míg 2015-ben 18 milliárd forint árbevételt ért el. Ennek több mint 90 százaléka exportból származik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.