Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Január 10. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Újra foglalkoztatnák a megváltozott munkaképességű embereket

Újra foglalkoztatnák a megváltozott munkaképességű embereket

Annak jártunk utána, hogyan érvényesül Győrben a megváltozott munkaképességű emberek komplex rehabilitációja. A Szent Imre úti orvosi rendelőben minden hétköznap reggel 7-től délután 2 óráig várják azokat, akik kénytelenek átesni

Az új intézmény szakembergárdájára vár, hogy javaslatot készítsenek a megváltozott munkaképességűek komplex rehabilitációjára, és ezzel az érintettek képessé váljanak a foglalkoztatási lehetőségek kihasználására. Az állam támogatja a korábban rokkantnyugdíjra jogosult, ám a munkaerőpiacra visszatérő emberek elhelyezkedését, amelytől éppúgy jelentős bevételt remél, mint a nyugdíjjogosultsághoz korrupció útján hozzájutó személyek kiszűrésétől.

"- Itt volt valahol vágás ugye?

- Igen, mind a két felén van."

Első fokú rokkantsági vizsgálatot végeznek a győri szakrendelőben. Ide érkeznek azok a betegek, akiknek az egészségkárosodását komplex ellenőrzés keretében mérik fel a szakemberek.

"A bizottság nem empátiakészség alapján vizsgálja az illetőt, hanem az úgynevezett funkciókárosodást veszi figyelembe, tehát a mozgás és érzékszervi károsodását, belbetegségét, sőt, a képességeit és hogy képzettséggel, milyen vizsgákkal rendelkezik, és mindezeket összesítve állapítja meg százalékos mértékben az illető állapotát" - mondja Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének vezetője. A vizsgálatok során már nem csupán a rokkantsági fokot, de a továbbfoglalkoztatás lehetőségeit is vizsgálja a szakértőkkel kiegészülő orvosi bizottság.

Szabó János elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete: "Most már a bizottság tagja egy szociális szakértő is, aki szintén azért ül ott, hogy segítse az orvosok munkáját, és az illetőnek a fizikális állapota alapján javaslatot adjon, hogy mely munkakörökbe lehet őt alkalmazni."

A töltéstavai Vörös Andrásné olyan emberekkel foglalkozik, akiknek a rokkantsági fokát a bizottságok visszaminősítették. Sorstársai a rászorulók, és úgy érzi, a megváltozott munkaképességű emberek két éve megkezdett felülvizsgálata sokszor már megalázó. Szerinte egy mindkét lábán amputált ember rendszeres ellenőrzése már zaklatás.

Vörös Andrásné, Töltéstava: "A fürdővízzel együtt kiborították a gyereket. Mert mindenki, aki rokkantságiért, vagy hasonló dologért folyamodik, azt mind egyszerűen már eleve előítélettel fogadják."

2008. január elsejétől rokkantnyugdíj helyett rehabilitációs járulékban részesülnek azok, akik a komplex rehabilitáció elvégzése után ismét munkára alkalmas állapotba kerülhetnek. 2009-ben 20 ezer, és tavaly is ugyanennyi megváltozott munkaképességű esetében tettek a szakemberek rehabilitációs járadékra javaslatot. Ők korábban mind rokkantnyugdíjat kaptak.

Pósfai Gábor főigazgató, Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal: "A komplex rehabilitáció, amelyben az egészségügyi, orvosi rehabilitáció mellett szociális rehabilitációt végzünk, és a foglalkozási rehabilitáció, beleértve a képzést és a munkaerő közvetítést is, együtt fogja szolgálni a teljes ellenőrzés lehetőségét. Ettől várjuk azt, hogy jelentős arányban fognak növekedni a megváltozott munkaképességűek között azok, akik vissza tudnak kerülni a munkaerőpiacra."

A főigazgató szerint reális elképzelés 200 százezer embert visszavezetni a munka világába a mostani 800 ezer rokkantnyugdíjas közül. A kormány idén 150 milliárd forint megtakarítást remél a rokkantsági nyugdíjak rendszerének felülvizsgálatától.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.

2024. Május 13. 08:15, hétfő | Helyi

Kreditekkel az egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Iskolaközpont.

2024. Május 13. 07:13, hétfő | Helyi

Jedlik Ányos elismerően csettintene: ma is működik a 100 éves szódagép

Egy ménfőcsanaki testvérpár ajánlotta fel azt a mintegy százéves szódagépet, amely a győri Széchenyi téri sörházban talált otthonra.

2024. Május 12. 09:11, vasárnap | Helyi

Idén is virágba borul Győr

Megkezdődött Győrben az egynyári virágok kiültetése.