Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2019. November 12. 08:21, kedd | Helyi

Valaki hamisra cserélte a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum éremgyűjteményt

Valaki hamisra cserélte a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum éremgyűjteményt

Hónapokig hamis gyűjteményt állíthatott ki az egyik győri múzeum, a tárlat eredetei darabjait ugyanis kilopták az épületből, tudta meg az Index.

Az információt a Nemzeti Nyomozó Iroda is megerősítette. Az NNI csak annyit közölt, hogy különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A nyomozás érdekeire való tekintettel több részletet egyelőre nem árulnak el.

Azt, hogy műkincseket mikor cserélhették ki a hamis darabokra, egyelőre nem tudni.

Gál Katalin, a Győri Főügyészség szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy maga a nyomozás fél éve tart, és az ügyészség „jogsegély kapcsolatban áll az uniós országokkal”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az uniós országoktól „adatokat, információkat kérnek, amit a nyomozás során felhasználhatnak a magyar hatóságok.”

Ebben a konkrét ügyben Ausztriától kérnek adatokat, mondta a szóvivőtől. Az Index információja szerint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményének eredeti darabjai ugyanis már több külföldi aukción is megfordultak (és úgy tudjuk, egyes aukciókon több tízmillió forintos tételek is szerepeltek).

Ebből kiindulva, és figyelembe véve azt, hogy a nyomozás fél éve tart, az aranyat akár már évekkel ezelőtt hamisra cserélhették.

A rendőrség a nyomozás során már lefoglalta a múzeum egyébként 500 millió forint értékű hamis éremgyűjteményét.

A győri múzeum térsége egyébként nagyon fontos a hazai kulturális örökség szempontjából, ugyanis ott vannak a gyűjtőterületén a legjelentősebb ismert hun kori, avar, longobárd és szláv emlékek.

A múzeumigazgató az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy a nyomozás időtartalma alatt semmilyen információt nem tud adni.

Forrás: index.hu

Fotó: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét