Városlista
2020. január 29, szerda - Adél

Hírek

2012. Január 25. 15:45, szerda | Helyi
Forrás: gyor.hu

Városok összehasonlítása: Győr őrzi vezető pozícióját

Városok összehasonlítása: Győr őrzi vezető pozícióját

Ismét városunk végzett az első helyen a Nyugat-Dunántúli Régió és a Közép-Dunántúli Régió megyei jogú városainak statisztikai mutatók alapján készített összehasonlításában…

Simon Róbert Balázs alpolgármester 2012. január 25-én, szerdán sajtótájékoztatón számolt be arról a felmérésről, amit már hagyományosan minden év elején elvégeznek kilenc megyei jogú város (Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Sopron, Nagykanizsa és Dunaújváros) tekintetében a KSH adataira támaszkodva.

Az adatokból kiderül, a nyilvántartott álláskeresők száma a vizsgált városok közül Győrben a harmadik legalacsonyabb, 5,2 százalékos. Egy évvel korábban második helyen álltunk, de így is csökkenés tapasztalható, hiszen 2009-ben ez a szám 5,9 százalék volt. A pályakezdők aránya az álláskeresőkből 6,6 százalék. Simon Róbert Balázs hangsúlyozta, az előzetes információk szerint a 2011-es adatok további javulást mutatnak majd.

Az épített lakások száma tízezer lakosra vetítve 2010-ben Győrben ötven darab, ami a legnagyobb szám a kilenc város közül. Ez jelentős növekedést jelent az elmúlt évhez képest, amikor csak a harmadikok voltunk 34-gyel. Városunkra tehát a kiköltözés helyett egyre inkább a betelepülés jellemző, ami azt mutatja, hogy Győr vonzó hely a munkavállalók számára. – tette hozzá az alpolgármester.

A vezetékes gázt fogyasztó háztartások aránya 93,3, míg a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások aránya városunkban 100 százalék, akárcsak a rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások aránya.

Az elmúlt évekhez képest javulás tapasztalható az egy háziorvosra jutó lakosok számában. Egy évvel korábban ebben az összehasonlításban a hatodikak voltunk, ezúttal a negyedikek 1492 lakos/háziorvos aránnyal.

Az egy adófizetőre jutó szja tekintetében Győr a második 409 000 forinttal. A regisztrált vállalkozások számában ugyancsak a második helyet foglaljuk el, akárcsak a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak tekintetében. Egy év alatt ez a szám 187 567-ről 233 869-re nőtt. Az alpolgármester hozzátette, Győr színvonalas programokat, rendezvényeket kínál, ami pozitív befolyással bír a város idegenforgalmára.

Ezer lakosra városunkban 2010-ben 105 felsőfokú oktatásban résztvevő hallgató jutott, ami Veszprém után a második legmagasabb szám.

Az összesítésben városunk Székesfehérvárt és Sopront előzi meg a képzeletbeli dobogón.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 29. 16:58, szerda | Helyi

Táskát loptak a győri Bazilikából

A rendelkezésre álló adatok szerint - 2019. szeptember 26-án 9 óra 20 perc körül - a győri Nagyboldogasszony-székesegyházból, egy széken hagyott táskát lopott el két ismeretlen férfi, a benne található készpénzzel.

2020. Január 28. 15:10, kedd | Helyi

Kis híján majdnem belehalt egy győri család, mert rosszul kötötték be náluk a kazánt

Egy győri családi ház vegyes tüzelésű kazánja, a gyanú szerint, kivitelezési hiba miatt túlmelegedett, a fűtéscsövek rezegni kezdtek, és majdnem felrobbant.

2020. Január 27. 14:28, hétfő | Helyi

Egy igazi zseni született - Mozartra emlékezünk!

Egy igazi osztrák zsenire emlékezik a mai napon a zeneirodalom. 264 évvel ezelőtt - ezen a hideg januári napon - született a meseszép Salzburgban Wolfgang Amadeus Mozart.

2020. Január 27. 13:07, hétfő | Helyi

Dézsi Csaba András az új polgármester - Történelmi győzelmet aratott az időközi polgármester választás Győrben

Nagy fölénnyel győzött Dézsi Csaba András, győri fideszes polgármesterjelölt. Kemény, problémamegoldó kampányon van túl Dézsi Csaba András, a győri vasárnapi időközi polgármester-választás nyertese.