Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Augusztus 03. 18:00, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Vásáry André és a Duna Művészegyüttes műsora színesíti a győri barokk varázst

Vásáry André és a Duna Művészegyüttes műsora színesíti a győri barokk varázst

A barokk varázsát korabeli esküvői ceremóniával idézik fel augusztus második hétvégéjén Győrött; az augusztus 13-án kezdődő háromnapos eseménysorozaton emellett

Csokonai Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékát a budapesti Térszínház, a parasztbarokk izgalmas világát felelevenítő táncjátékot a Duna Művészegyüttes előadásában láthatják az érdeklődők. A Barocco rustico - A négy évszak című produkciót Vivaldi ismert kompozíciója ihlette, amely az előadásban összefonódik a barokk hatására formálódó erdélyi népzenével.
A barokk esküvőre, a programsorozat fénypontjára szombaton kerül sor. Barokk öltözékben megjelenő menyasszonyt és vőlegényt ad majd össze évszázados tradíciók szerint a városi elöljáró - mondta az ötletgazda-rendező Keglovich Ferencné a sajtótájékoztatón.

Az esküvő előestéjén a vőlegény a menyasszonyt szerenáddal köszönti. Másnap 150 tagú, barokk ruhás násznép kíséri hintójukat a belvároson át az esküvő helyszínére, a Víziszínpadra. Ott kérnek áldást szüleiktől, majd örök hűséget esküsznek egymásnak a főúri pompát idéző környezetben.

Az idei ceremóniára kétszázötvenen jelentkeztek az ország minden részéből, volt köztük olyan is, aki a 25. házassági évfordulóját ünnepelte volna meg házastársával barokk külsőségek közepette. A kiválasztott móri fiatalok huszonévesek, a menyasszony Nagy Nóra Győrött jár főiskolára, vőlegénye Nagy Károly cukrász.

A barokk hagyományokat ápoló Győr immár 18. alkalommal rendezi meg a barokk esküvőt. A programok zömét szabadtéren tartják, az események döntő többsége ingyenes. Az önkormányzat 6,4 millió forinttal támogatta a rendezvényt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.