Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Szeptember 24. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Végtörlesztés! Átok vagy áldás az ingatlanpiacra?

Végtörlesztés! Átok vagy áldás az ingatlanpiacra?

Molnár Kristófot az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat tulajdonosát kérdeztük az devizahitelek egyösszegű végtörlesztésének ingatlanpiaci hatásairól.

„A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés az elkövetkező fél évben fel fogja borítani az eddigi ingatlanpiaci folyamatokat. Nem is lehet ez másként, hiszen egy olyan döntés született, amellyel nagy valószínűséggel százezrek fognak élni az elkövetkező hónapokban.

Mi az Openhouse-nál kissé csökkenő árakkal, növekvő kínálattal és ezt követő kereslettel számolunk. Olyan ingatlanok is megjelennek majd a piacon, amelyeknél az eladás eddig nem került szóba, de a devizahiteltől való szabadulás egyetlen valós alternatívája az eladás lehet.
Az árak csökkenése azért prognosztizálható, hiszen záros határidőn belül lépni kell, és ezért az eladók az árfolyamnyereség egy részét átengedhetik a vevőknek.

A végtörlesztéssel élni kívánók előtt három valós alternatíva merül fel:
Az első, hogy megtakarításokból vagy családon belüli kölcsönből fizetik vissza a felvett hitelt. Véleményem szerint a hazai lakosság nincs abban az anyagi helyzetben, hogy ezzel a lehetőséggel tömegek élhessenek.
A második alternatíva a jelenlegi deviza alapú hitel forintra történő átváltása. Ezzel a lehetőséggel már többen fognak élni, de a forinthitelt kizárólag hitelképes ügyfelek vehetik majd igénybe, melynek igénylési feltételei a válságos években sokat szigorodtak. A hitelt lehet igényelni bankon belül - ahol cél lesz a jó adósok megtartása – és másik banknál, ahol viszont a jó adósokért verseny fog kibontakozni. Ez fogja az ügyfelek számára garantálni, hogy a hitelkonstrukciók versenyképesek maradjanak.

A harmadik lehetőség az ingatlan értékesítése. Év végéig kell az igényt bejelenteni a végtörlesztésre a finanszírozó bankunknál és onnan számítva 2 hónap lesz rá, hogy a folyamat lezáruljon. Aki abban gondolkodik, hogy az ingatlan eladásával szerzi meg a szükséges összeget a végtörlesztéshez, célszerű professzionális irodához fordulnia, hiszen a határidő igencsak szűkös, és a legnagyobb veszteség akkor keletkezik majd, ha nem tudnak kiszállni a számukra kedvezőtlen hitelből.

Véleményünk szerint az ingatlanpiacra jó hatással lesz az egyösszegű végtörlesztés lehetősége, hiszen kimozdítja azt a már évek óta csökkenő/stagnáló állapotából. A kereslet és a kínálat is emelkedésnek indulhat, igaz, mindezt stagnáló vagy enyhén csökkenő árak mellett.”


Címkék: Openhouse

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.