Városlista
2019. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2019. Június 21. 08:42, péntek | Életmód

Veszélyes lehet az akupunktúrás kezelés

Veszélyes lehet az akupunktúrás kezelés

Krónikus hátfájdalma miatt fordult a 79 éves portugál asszony az ősi kínai módszerhez. Arra azonban nem számított, hogy az ártalmatlannak tűnő akupunktúrás kezelés milyen életveszélyes állapotot fog előidézni nála.

A terápiát követően a nőnek légzési nehézségei támadtak ezért orvoshoz fordult. A röntgenfelvétel hamar feltárta a probléma gyökerét: jobb tüdejének egy része összeomlott, légmell alakult ki nála.

Normál esetben természetesen a tüdő nem omlik magától össze; ehhez az kell, hogy a mellhártyaüregbe levegő kerüljön. Ez történhet a tüdő sérülése, betegsége miatt, amikor is levegő szivárog ki a légzőszervből.

A nő esetében az okozott bajt, hogy a tűt túl mélyen, és rossz szögben szúrták be a lapockák közötti területen. Ez azért különösen érzékeny régió, mert a tüdő csupán 1-2 centire helyezkedik el a bőr felső rétegétől, könnyű tehát kárt okozni benne.

Kezelés gyanánt a páciens mellüregébe egy csövet vezettek, amivel elszívták a levegőt, a beteg oxigénellátását közben orrszondán keresztül oldották meg. Szerencsére az asszony szövődmények nélkül felépült, és elhagyhatta a kórházat.

Az esetről a BMJ Case Reports orvosi szakfolyóirat számolt be.


Az akupunktúráról
Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere. Lényege, hogy a páciens testének kritikus pontjain a bőrbe vékony fémtűket szúrnak (a tűk átmérője 0,16-0,46 mm, hosszuk 13 mm-től akár 130 mm-ig terjedhet). A hagyományos kínai orvoslás szerint a megfelelő akupunktúrás pontok manuális vagy elektromos ingerlése a gyógyulást segítő folyamatokat vált ki a beteg szervezetében. Mai napig folynak a viták arról, hogy a kezelés mennyire tekinthető hatásosnak.

Forrás: origo.hu

Kép: BMJ Case Reports

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 15. 18:06, hétfő | Életmód

Közel 30 ezerrel nőt a parlagfűre allergiások száma

Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége - mondta Nékám Kristóf allergológus hétfőn az M1 csatornán.

2019. Július 15. 14:07, hétfő | Életmód

Vízparton dupla UV-sugárzás érheti a szemet

Vízparton akár dupla mennyiségű UV-sugárzás érheti a szemet - mondta Homoki Imre, a Magyar Látszerész Szövetség alelnök hétfő reggel az M1 csatornán.

2019. Július 13. 18:01, szombat | Életmód

Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás

Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás - mondta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója az M1 csatorna szombat reggeli műsorában.

2019. Július 13. 10:17, szombat | Életmód

A melegedés miatt több az allergiás megbetegedések száma

A globális felmelegedés miatt több az allergiás megbetegedések száma egy friss, globális felmérés szerint - mondta Mezei Györgyi allergológus pénteken az M1 csatornán.