Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2019. Június 21. 08:42, péntek | Életmód

Veszélyes lehet az akupunktúrás kezelés

Veszélyes lehet az akupunktúrás kezelés

Krónikus hátfájdalma miatt fordult a 79 éves portugál asszony az ősi kínai módszerhez. Arra azonban nem számított, hogy az ártalmatlannak tűnő akupunktúrás kezelés milyen életveszélyes állapotot fog előidézni nála.

A terápiát követően a nőnek légzési nehézségei támadtak ezért orvoshoz fordult. A röntgenfelvétel hamar feltárta a probléma gyökerét: jobb tüdejének egy része összeomlott, légmell alakult ki nála.

Normál esetben természetesen a tüdő nem omlik magától össze; ehhez az kell, hogy a mellhártyaüregbe levegő kerüljön. Ez történhet a tüdő sérülése, betegsége miatt, amikor is levegő szivárog ki a légzőszervből.

A nő esetében az okozott bajt, hogy a tűt túl mélyen, és rossz szögben szúrták be a lapockák közötti területen. Ez azért különösen érzékeny régió, mert a tüdő csupán 1-2 centire helyezkedik el a bőr felső rétegétől, könnyű tehát kárt okozni benne.

Kezelés gyanánt a páciens mellüregébe egy csövet vezettek, amivel elszívták a levegőt, a beteg oxigénellátását közben orrszondán keresztül oldották meg. Szerencsére az asszony szövődmények nélkül felépült, és elhagyhatta a kórházat.

Az esetről a BMJ Case Reports orvosi szakfolyóirat számolt be.


Az akupunktúráról
Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere. Lényege, hogy a páciens testének kritikus pontjain a bőrbe vékony fémtűket szúrnak (a tűk átmérője 0,16-0,46 mm, hosszuk 13 mm-től akár 130 mm-ig terjedhet). A hagyományos kínai orvoslás szerint a megfelelő akupunktúrás pontok manuális vagy elektromos ingerlése a gyógyulást segítő folyamatokat vált ki a beteg szervezetében. Mai napig folynak a viták arról, hogy a kezelés mennyire tekinthető hatásosnak.

Forrás: origo.hu

Kép: BMJ Case Reports

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 08:10, szombat | Életmód

Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő \"labdácskák\" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

2021. Január 15. 15:03, péntek | Életmód

Tíz éve a legnagyobb mértékben nőttek a PC-eladások tavaly a világon

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

2021. Január 14. 13:09, csütörtök | Életmód

A gyermekek internetes zaklatása bármikor és bárhol megtörténhet

A gyermekek zaklatása a technológia fejlődésével már nemcsak az iskolában töltött időszakra korlátozódik, otthonukra és a szabad idejükre is átterjedhet

2021. Január 13. 15:06, szerda | Életmód

A tipikusnál tovább tart a koronavírus okozta tüdőgyulladás

Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó