Városlista
2019. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2019. Június 21. 08:42, péntek | Életmód

Veszélyes lehet az akupunktúrás kezelés

Veszélyes lehet az akupunktúrás kezelés

Krónikus hátfájdalma miatt fordult a 79 éves portugál asszony az ősi kínai módszerhez. Arra azonban nem számított, hogy az ártalmatlannak tűnő akupunktúrás kezelés milyen életveszélyes állapotot fog előidézni nála.

A terápiát követően a nőnek légzési nehézségei támadtak ezért orvoshoz fordult. A röntgenfelvétel hamar feltárta a probléma gyökerét: jobb tüdejének egy része összeomlott, légmell alakult ki nála.

Normál esetben természetesen a tüdő nem omlik magától össze; ehhez az kell, hogy a mellhártyaüregbe levegő kerüljön. Ez történhet a tüdő sérülése, betegsége miatt, amikor is levegő szivárog ki a légzőszervből.

A nő esetében az okozott bajt, hogy a tűt túl mélyen, és rossz szögben szúrták be a lapockák közötti területen. Ez azért különösen érzékeny régió, mert a tüdő csupán 1-2 centire helyezkedik el a bőr felső rétegétől, könnyű tehát kárt okozni benne.

Kezelés gyanánt a páciens mellüregébe egy csövet vezettek, amivel elszívták a levegőt, a beteg oxigénellátását közben orrszondán keresztül oldották meg. Szerencsére az asszony szövődmények nélkül felépült, és elhagyhatta a kórházat.

Az esetről a BMJ Case Reports orvosi szakfolyóirat számolt be.


Az akupunktúráról
Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere. Lényege, hogy a páciens testének kritikus pontjain a bőrbe vékony fémtűket szúrnak (a tűk átmérője 0,16-0,46 mm, hosszuk 13 mm-től akár 130 mm-ig terjedhet). A hagyományos kínai orvoslás szerint a megfelelő akupunktúrás pontok manuális vagy elektromos ingerlése a gyógyulást segítő folyamatokat vált ki a beteg szervezetében. Mai napig folynak a viták arról, hogy a kezelés mennyire tekinthető hatásosnak.

Forrás: origo.hu

Kép: BMJ Case Reports

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 17. 07:14, csütörtök | Életmód

Alkalmas lehet növénytermesztésre a Hold és a Mars talaja

Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei által kifejlesztett talajban.

2019. Október 16. 18:16, szerda | Életmód

Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

2019. Október 15. 14:02, kedd | Életmód

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész még a boltokba kerülés előtt

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még az előtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne

2019. Október 15. 07:10, kedd | Életmód

A munkanélküliség megduplázza az elhalálozás kockázatát

A munkanélküliség megduplázza az elhalálozás kockázatát, és az alacsony fizetés is súlyos veszélyeztető tényező - mutatták ki egy németországi kutatásban.